Door Richard van de Burgt op 21 november 2016

Er is genoeg plek voor verenigingen in een bruisend en gemoedelijk Braakhuizen-Zuid

Overal in Geldrop-Mierlo hebben we verenigingen waar mensen samen hun hobby kunnen uitoefenen. Er zijn kaartclubs, schilderclubs er wordt geschaakt en gekiend. Als PvdA vinden we het erg belangrijk dat deze verenigingen bestaan. Ze verbinden mensen en ze verdienen wat ons betreft dan ook hulp vanuit de gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van geschikte huisvesting.

De Turkse gemeenschap (verenigd in TMSG) in Geldrop is al tientallen jaren op zoek naar een goede ruimte voor sociale bijeenkomsten. Zij zitten op dit moment in een pand, waar dat niet is toegestaan en zijn op zoek naar een alternatief. Drie jaar geleden heeft de gemeenteraad de wethouder de opdracht gegeven om een ruil te onderzoeken, zodat TMSG in een geschikt pand terecht zou komen.

Dit onderzoek is nu afgerond met het idee om het pand van TMSG te ruilen met het Dienstencentrum aan het Sint Josefplein. In dat pand zitten op dit moment ongeveer 25 verenigingen, die in totale onzekerheid werden gebracht met dit voorstel.

Namens de PvdA Geldrop-Mierlo heb ik verklaard dat wij deze ruil dan ook niet acceptabel vinden. Wij stellen vast dat de communicatie tussen gemeente en de verenigingen niet bepaald goed is geweest. Dat heeft onrust veroorzaakt in de wijk en dat is in niemands belang. Er moet gezocht worden naar een betere, gezamenlijke oplossing.

Daarom hebben we aangegeven dat we willen dat de gemeente het gesprek aangaat met TMSG, de wijkverenging van Braakhuizen, de klankbordgroep van het Sint Josefplein en alle verenigingen in de Borgh en het Dienstencentrum. We willen tenslotte allemaal dat er geen spanningen in de wijk zijn en dat alle verenigingen een goede plek hebben. Misschien moet daar water voor bij de wijn worden gedaan, maar uiteindelijk gaat het erom dat iedereen een plek heeft voor zijn vereniging. Dat houdt de wijk bruisend en gemoedelijk voor alle mensen, ongeacht achtergrond.

We hebben alle clubs opgeroepen om samen de huisvestingspuzzel op te lossen, want er is plek genoeg voor iedereen in deze wijk. We willen dat de wethouder hierin het voortouw neemt.

Een rondje langs de andere partijen leerde al snel dat bijna iedereen het met deze aanpak eens is. Alleen de SP dringt wel aan om de ruil door te zetten. Ondanks dat was er een ruime meerderheid die wil dat de wethouder de ruilplannen intrekt en dat de raad met een nieuwe opdracht moet komen, die in de eerste helft van 2017 de situatie tot een goed einde moet blijven.

Wil je de exacte inbreng van de PvdA weten? Klik dan hier om ons betoog te lezen.

 

Richard van de Burgt

Fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo

 

 

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander en woon al een flink aantal jaren in Geldrop-Mierlo, samen met mijn vriend Ronald en onze zwarte labrador Kuzco. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider van beroep. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, daarvoor was

Meer over Richard van de Burgt