Door Noucra op 15 november 2015

Haat met haat bestrijden ?

De aanslagen in Parijs hebben heel Europa in hun greep: angst is met kalasjnikovs gezaaid, terrorisme heeft doden achtergelaten, mensen zijn hun dierbaren kwijt en de pijn is overal voelbaar. Vandaag heb ik het nieuws nauwlettend in de gaten gehouden en meegeleefd met de slachtoffers en hun naasten. Bij de Franse ambassade in Den Haag leggen geschokte burgers bloemen neer om steun te betuigen.

Helaas gaat niet iedereen zo om met de recente gebeurtenissen. De situatie is echt afschuwelijk, maar bijna net zo vreselijk zijn de reacties van sommigen op sociale media. Behalve het nieuws volgde ik ook de facebookpagina van onze minister president, die de tekst van zijn persconferentie plaatste. Laat ik beginnen met het uiten van mijn respect voor Mark Rutte. Je zal zijn baan maar hebben en zoveel haat over je heen krijgen! Positieve reacties, zoals ‘respect voor hoe u dit aanpakt’, zijn moeilijk te vinden tussen de haatzaaiing. Teksten als ‘Word wakker Rutte! Gooi die grenzen dicht of stap op!’ en ‘ga weg met je praatjes, wij willen daden zien!’ worden afgewisseld door ernstige scheldwoorden en zelfs (doods)bedreigingen. Ook de vluchtelingen krijgen massaal de schuld van de problemen. Ik noem het liefst geen voorbeelden omdat ik de reacties ongelooflijk vind. Dit is niet het Nederland dat sterk staat tegen haat.

Natuurlijk zijn mensen bang, daar heb ik ook begrip voor. Er is een gevoel van onveiligheid. Maar is dit dan de juiste manier om ermee om te gaan? In plaats van samen te werken, zie ik dat Nederland zich verdeeld. Er wordt ruzie gemaakt over de juiste oplossing en de tolerantie is spontaan verdwenen. Politici worden uitgescholden en bedreigd omdat zij de oplossing zouden moeten hebben, terwijl het probleem erg complex is. Ik schrik van de haat. Waar is het sociale Nederland gebleven? Waar is de houding die oorlog aankan?

Het zou niet uit moeten maken waar je in gelooft, welke kleur je huid is, wat je afkomst is. We zijn toch allemaal mensen? Waarom wordt er geprobeerd om haat met haat te bestrijden? Deze haat is de bron van oorlog. De angst gaat er niet door weg. De problemen worden er niet door opgelost. Niemand is daarmee geholpen. Laten wij in elk geval de vrede bewaren. Laten wij niet langer de vinger wijzen omdat we vergeten dat het ook anders kan. Want het kan wel degelijk anders. Stop de haat. Er is al genoeg negativiteit.

Noucra

Noucra

Hey! Ik ben Noucra, ik ben 19 jaar, en ik studeer beeldende creatieve therapie op de HAN in Nijmegen. Ik woon mijn hele leven al in Mierlo en zie heel veel dingen om mij heen gebeuren. Veel dingen in de wereld inspireren mij en van heel veel dingen kan ik leren. Het liefst leer ik

Meer over Noucra