Door Richard van de Burgt op 19 november 2015

Starterslening wonen in Geldrop-Mierlo niet gered

In Geldrop-Mierlo konden mensen tot voor kort gebruik maken van de zogenaamde starterslening als men voor het eerst een huis kocht in de gemeente. Dit geeft mensen, vooral jongeren, net dat ene steuntje in de rug om een huis te kunnen kopen. Het is geen gift, het gaat om een lening, die later weer terugbetaald wordt aan de gemeente.

De afgelopen jaren is het steeds moeilijker geworden om als starter een hypotheek rond te krijgen. Regels zijn behoorlijk wat strenger geworden en banken zijn voorzichtig. Het belang van de starterslening is de afgelopen jaren daarmee flink toegenomen. Alleen op die manier konden bijvoorbeeld jongeren die net op de huizenmarkt komen kijken een woning kopen. Daarbij komt ook nog dat deze startersleningen de doorstroom en bouw van woningen stimuleert. Belangrijk dus voor de economie en banen in onze gemeente.

De pot geld in Geldrop-Mierlo voor startersleningen is ondertussen helemaal uitgeleend. Reden voor PvdA en D66 om tijdens de begrotingsbehandeling te komen met een voorstel om deze pot te vergroten en de starterslening van de ondergang te redden. De kosten hiervan zijn niet erg hoog, omdat het geld wordt terugbetaald door de starters. Dit geld kon daarom zonder al te veel problemen gevonden worden in de begroting.

Ondanks het duidelijke, goed onderbouwde voorstel besloot het machtsblok DGG, DPM, CDA en fractie Dielis toch om het weg te stemmen. Het gevolg is dat de starterslening meteen is gestopt. Dit betekent dus minder kansen voor starters in onze gemeente en gaat ten koste van het sociale gezicht van Geldrop-Mierlo. Maar ook ten koste van banen in onze gemeente. Doorstroming op de huizenmarkt wordt minder goed bevorderd. Wij zien dus alleen verliezers.

Dit weerhoudt ons er niet van om als PvdA in de gemeenteraad te blijven strijden voor een sterk en sociaal Geldrop-Mierlo.

 

http://www.geldrop-mierlo.nl/actueel/nieuws/starterslening-stopt

 

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander en woon al een flink aantal jaren in Geldrop-Mierlo, samen met mijn vriend Ronald en onze zwarte labrador Kuzco. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider van beroep. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, daarvoor was

Meer over Richard van de Burgt