Door Richard van de Burgt op 30 maart 2014

Vandaag is er één Marokkaan meer in Geldrop-Mierlo

Laat ik heel duidelijk zijn: wij zijn tegen discriminatie en uitsluiting. Artikel 1 van de grondwet is daar ook duidelijk in. Onze partij heeft altijd gestreden tegen discriminatie en blijft dat doen. De PvdA neemt dan ook heel sterk afstand van de belofte van Wilders over het regelen van minder Marokkanen in Nederland.

Iedereen wordt door de wet gelijk behandeld, of je 25 bent of 80, man of vrouw, homo of hetero, blank of getint. Dat is een groot goed. Het kan niet zo zijn dat je bij voorbaat al veroordeeld wordt, vanwege je achtergrond. Het kan niet zo zijn dat kinderen van 10 in hun klas te horen krijgen dat ze terug moeten naar Marokko. Maar dat is wel wat er gebeurt, door het haat-zaaien van de PVV. Om de website waarop mensen met een pistool Marokkanen naar hun ‘eigen land’ moeten schieten, nog maar te zwijgen. Klik maar eens op de link onderaan deze blog. Ik vind dit een groot gevaar voor de democratie in ons land en geheel tegen onze volksgeest en cultuur in.

Als politicus zie ik het als mijn taak om een statement te maken. Het moet niet uitmaken wat mijn achtergrond is, daarom verklaar ik me voor één dag Marokkaan. Eén Marokkaan meer in Nederland. Verander ik daarmee als mens? Zijn mijn rechten en plichten in dit land dan opeens anders? Ik weet zeker van niet, en dat mag ook nooit zo zijn! Ik ben wie ik ben om hoe ik ben als persoon en wat ik doe. Beoordeel me niet puur op mijn achtergrond of afkomst.

Deze week werd in onze gemeenteraad een motie ingediend tegen de woorden van Wilders. Nobel natuurlijk, maar niet de juiste aanpak. Wij hebben ons als partij dan ook van stemming onthouden. Allereerst omdat het er weer voor zorgt dat die man uit Den Haag in het nieuws komt. We zijn allemaal diep geraakt, maar hij heeft koud berekenend zijn woorden van die avond vooraf gekozen. Dat ‘minder, minder, minder’ werd willens en wetens door hem uitgelokt. Iedereen huivert en hij lacht, want hij staat in de spotlight. Daar schept hij genoegen in. Dat gun ik hem niet.

Daarnaast: de burgemeester van Geldrop-Mierlo had al aangegeven dat onze gemeente afstand doet van de woorden van Wilders. De motie voegde daar in feite niks aan toe. De gemeenteraadsvergadering moet in essentie gaan over de zaken die van invloed zijn op onze gemeente, of waar onze gemeente invloed op heeft. Een statement over Wilders in de raad brengt wat dat betreft niks nieuws.

Wat is dan wel de juiste aanpak? Ik vind dat praten de juiste aanpak is. Buiten de raadsvergaderingen om is het in mijn ogen de taak van raadsleden om met mensen in gesprek te gaan over wat er is gezegd. Daarbij duidelijk de boodschap uitdragend; dit kan niet, dit mag niet!

Laten we afspreken dat we ons minder (minder, minder) laten meeslepen door vooroordelen. Dat we uitgaan van hoe iemand als persoon is en wat iemand doet. Op die manier geven we het haat-zaaien geen kans.

 

Dit is waar haatzaaien toe leidt… waar stopt het? PVV aanhangers: schiet Marokkanen naar Marokko

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander en woon al een flink aantal jaren in Geldrop-Mierlo, samen met mijn vriend Ronald en onze zwarte labrador Kuzco. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider van beroep. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, daarvoor was

Meer over Richard van de Burgt