Door de redactie op 28 oktober 2014

Wat is de stand van zaken van de transities in de zorg voor Geldrop-Mierlo?

Veel mensen hebben een vorm van zorg nodig. Per 1 januari komt het regelen van die zorg voor een groot deel in handen van de gemeente, ook in Geldrop-Mierlo. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld thuiszorg, beschut werken en jeugdzorg. Er wordt hard gewerkt om alles goed te regelen. De PvdA Geldrop-Mierlo maakt zich zorgen over de timing en vraagt zich af of het college de veranderingen overziet en alles op tijd klaar heeft. Al voor de zomer hebben wij vragen gesteld over de voortgang en de invulling van de zorg na 1 januari. Het college gaf aan dat alles op schema lag en bleef verder stil. Wij hebben het college daarop nogmaals gevraagd om aandacht en oplettendheid. Het is nog niet duidelijk of dit ook wat heeft opgeleverd.

Voor wat betreft de jeugdzorg gaf SP wethouder Miranda Verdouw begin oktober nog in de pers aan dat Geldrop-Mierlo alles goed geregeld heeft, in tegenstelling tot compleet andere signalen uit bijna alle andere gemeentes uit de regio. Eind oktober blijkt dat inderdaad niet alles op orde is. Paul Elsendoorn, woordvoerder jeugdzorg van de PvdA: “In de raadsvergadering begin oktober beloofde de wethouder nog dat de beslissing over de inrichting van de jeugdzorg voor 1 november genomen kon worden. Dat wordt nu 3 november. Hierdoor kan de gemeente een boete krijgen, omdat we te laat zijn. Daarnaast horen we nu dat we voor de specialistische zorg nog lang niet alles geregeld is, dat is in tegenspraak met wat de wethouder eerder beweerde. We hebben hier vragen over gesteld en hopen dat de wethouder dit op de rit krijgt”.

Ook de WMO wordt op 3 november met de raad besproken. De PvdA in Geldrop-Mierlo heeft de gemeente er eerder op gewezen dat er extra geld beschikbaar is gesteld vanuit Den Haag. De huishoudelijke hulptoeslag is bedoeld om thuiszorg beter te ondersteunen. De gemeente had hier aanspraak op moeten maken voor 15 oktober. Er is vanuit de gemeente nog geen reactie gekomen op de tip van de PvdA. Het lijkt er dus op dat we dit geld niet hebben aangevraagd. Een gemiste kans.

En dan ontvangt de gemeenteraad op 23 oktober een brandbrief van Abvakabo over de invoering van de participatiewet, die over beschut werken gaat. De werknemers van Ergon uit Geldrop-Mierlo zijn de enigen die nog geen duidelijkheid hebben over hun tijdelijke contracten. Richard van de Burgt, fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo zegt daarover: “toen we die brief binnenkregen, hebben we meteen vragen gesteld aan het college van B&W. De groep mensen bij Ergon is kwetsbaar en het is wat ons betreft zaak dat ze zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Als andere gemeentes dat kunnen, waarom onze gemeente niet?”

Op 3 november worden de transities besproken in de gemeenteraad. Dat is ná de deadline van 1 november die Den Haag heeft gesteld. Veel kan de raad dan niet meer bijsturen, omdat er geen tijd meer voor is. Dat was precies de zorg van de PvdA. We kunnen alleen nog maar tekenen bij het kruisje. Dit betekent dat de gevolgen van de implementatie extra goed gemonitord dienen te worden om te voorkomen dat mensen in een gat vallen. Voorstellen hiervoor zijn in voorbereiding met andere partijen.

 

Waar ben je naar op zoek?