02. Goed wonen in Geldrop-Mierlo

Samen werken aan een groene, schone en veilige buurt. Goed wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Iedereen verdient een fijne buurt om in te wonen en een dorpscentrum waar alles goed is geregeld. Een buurt waar men zich veilig en thuis voelt, waar kinderen op straat kunnen spelen, waar voldoende groen te vinden is zodat het landelijke karakter en de geschiedenis en cultuur van onze gemeente ook in de wijken en kernen te zien is én waar mensen mét in plaats van naast elkaar leven. Immers, de gemeente Geldrop-Mierlo is een samenleving. In dit laatste woord vinden twee hele belangrijke woorden: "samen" en "leven."

Wonen in fijne wijken

De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat mensen die hier wonen erop kunnen rekenen dat het fijn wonen is in hun straat en wijk. Er is zeker ruimte voor verbetering en de afgelopen jaren heeft de gemeente hier steken laten vallen. De partijen die in het gemeentebestuur zaten hebben te weinig energie gestoken in het verbeteren van de leefbaarheid. Inwoners (denk bijvoorbeeld aan Braakhuizen en de Wielewaal) hebben plannen, maar de gemeente heeft er nog maar weinig actief mee gedaan. Op deze manier is het niet fijn wonen en gaan wijken en straten erop achteruit. Wij pleiten voor een gedragen wijkontwikkelplan in alle wijken. Dit is een voorbeeld van durven en doen.

We gaan er samen met de bewoners voor zorgen dat buurten er goed uit zien en vooral ook veilig zijn. Er wordt in sommige straten veel te hard gereden, bijvoorbeeld Zomerland. Prettig wonen gaat niet alleen over goede woningen voor iedereen, maar ook over schone en prettige straten, veilige straten, schone lucht, goed openbaar vervoer, fatsoenlijke voorzieningen, een buurtagent en een wijkverpleger. Wij gaan voor een wijkgerichte aanpak samen met de burger, waarbij de gemeente een ondersteunende rol speelt die de burgers vooruit helpt om de leefbaarheid in hun buurt verder te verbeteren. Daarvoor dient de ‘gebiedsregisseur’.

De mate van leefbaarheid in straten en wijken wordt door veel factoren bepaald. De aanwezigheid van voldoende voorzieningen zoals scholen, winkels, wijkcentra, sportfaciliteiten en speelplekken zijn van primair belang. De gemeente draagt daar zorg voor. Ook faciliteren wij buurtactiviteiten voor kinderen ten behoeve van de ontwikkeling van het kind en het plezier in de wijk én ondersteuning bieden aan kinderen die extra zorg behoeven.

Het gevoel van sociale veiligheid staat voorop bij de beoordeling van de leefbaarheid. Het woonplezier wordt mede bepaald door de kwaliteit van de openbare ruimte en het milieu, waarvan het straatbeeld een belangrijk aspect is.

Daarom wil de PvdA Geldrop-Mierlo:

  • dat gebiedsregisseurs zichtbaar worden in onze wijken en zo veel mogelijk gebruik maken van betrokken bewoners en verenigingen die het beste met de gemeente voor hebben. Veel bewoners verenigingen zetten zich graag in voor de lokale samenleving. We betrekken bewoners vroeg bij belangrijke keuzes. Dat komt het beleid ten goede: de kans is groter dat een project slaagt als bewoners weten dat ze invloed op het beleid kunnen hebben.
  • Duidelijke afspraken maken met de gebiedsregisseurs om samen met de mensen in de wijk tot een ‘wijkontwikkelingsplan’ te komen met voorstellen om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.
  • Dart de gemeente een verbindende rol heeft. De gemeente brengt bewoners, bedrijven en verenigingen en instellingen bij elkaar om samen te werken aan de toekomst van de gemeente. De gemeente komt met oplossingen, denkt mee bij wijkgerichte aanpak en is proactief.
  • Dat de gemeente gebouwen en faciliteiten voor buurtverenigingen in eigen hand houdt. Verkopen en terug huren is uiteindelijk meestal duurder en je hebt niks meer te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan zwembad De Smelen.
  • In nieuwe bestemmingsplannen wordt veel meer ruimte gemaakt voor groen en speel- en sportvoorzieningen.

De centrumplannen

De centrumplannen voor Geldrop en Mierlo zijn van groot belang om de leefbaarheid in onze gemeente te verbeteren. De gemeenteraad heeft er lang over vergaderd. Ja, men had grootse plannen. Soms is het beter om te starten met een hoog ambitieniveau, om dan te kiezen voor een praktische invulling als groeimodel. De oorspronkelijke visie heeft gediend als een goede basis voor de huidige visie en daar mogen we blij mee zijn. Het centrum van Mierlo en van Geldrop wordt flink aangepakt. Dit maakt wonen en winkelen in onze gemeente veel fijner en verbetert de leefbaarheid.

Nu de ontwikkeling van de openbare ruimte nog, het opknappen van gebouwen en gevels, het terugbrengen van een groenstructuur, meer kunst in de openbare ruimte, het voetgangersvriendelijk maken en houden van de openbare ruimte, veiligere oversteekplaatsen voor fietsers en goede stallingen. Dit is een korte opsomming van wat er moet gebeuren om van het centrum een “plek met hart” te maken. Om het een plek met hart te houden zal de gemeente daarnaast actief deel moeten blijven nemen in de ontwikkeling die erop volgt. Zo blijven de centra bruisend.

De PvdA Geldrop-Mierlo vindt de volgende onderwerpen van groot belang in de kernen:

  • De centrumplannen worden spoedig verder uitgevoerd, in goed overleg met bewoners en ondernemers.
  • We willen de winkeliersverenigingen stimuleren om het centrum van Geldrop en Mierlo bruisend te houden.
  • Dat de gemeente de visie voor een bruisend centrum bewaakt, en blijft ondersteunen.
  • Er aandacht is voor toegankelijkheid en bereikbaarheid voor mensen met een beperking.
  • De kernen moeten voetgangersvriendelijker worden.
  • Veel meer groenvoorzieningen in Geldrop en Mierlo.
  • Dat de Korte Kerkstraat in Geldrop afgesloten blijft voor verkeer en wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om het Horecaplein autovrij te krijgen met meer groen.
  • Geen parkeren in de bossen rondom het kasteel (we offeren geen groen op voor blik op de weg).
  • Dat er geheel conform het “Plan beeldkwaliteit” wordt gekeken naar onze kernen, met verwijzingen naar ons culturele verleden.
  • We willen parkeren in het centrum van Geldrop weer gratis maken, zonder dat dit ten koste gaat van de sociale voorzieningen in onze gemeente.
  • Dat het parkeren in Mierlo gratis blijft.

 

Een gemeente met kleur, open voor iedereen

Ieder mens is anders, we hebben allemaal een andere achtergrond, kleur, sekse, talent en kijk op het leven. Die verschillen samen maken onze gemeente een interessante en bruisende plek om te wonen. Wij geloven niet in een samenleving waarin iedereen precies volgens de norm moet zijn. Door verschillende ideeën bij elkaar te brengen komen we samen tot inzichten die ons allemaal verder vooruit helpen. Eén en één is drie.

Discriminatie  is helaas nog aan de orde van de dag. De PvdA Geldrop-Mierlo vindt dat iedereen in de gemeente in gelijke gevallen, gelijk behandeld dient te worden: ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, seksuele voorkeur of geslacht. De PvdA Geldrop-Mierlo steunt daarom initiatieven om discriminatie tegen te gaan en heeft hierin een kartrekkersrol.

In de afgelopen periode heeft de PvdA Geldrop-Mierlo hard gewerkt aan het verbeteren van de positie van LHBTI inwoners; lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseks mensen. De gemeente neemt haar voorbeeldfunctie om te werken aan acceptatie nu veel serieuzer. Dit is niet alleen zichtbaar omdat men de regenboogvlag uit hangt op ‘coming out day’ maar ook in de diensten van de gemeente. Aandacht voor de precaire situatie van veel LHBTI’ers, jong en oud, is van groot belang. Met name op gebied van zorg, sport en werk.

De PvdA is dé emancipatie partij. Wij komen op voor kwetsbare groepen en mensen die worden gediscrimineerd. Vrouwen, gehandicapten, jongeren, ouderen en velen anderen. De PvdA Geldrop-Mierlo is blij met de diversiteit in onze gemeente en vindt het belangrijk dat we als gemeente interessant, levendig en kleurrijk blijven, open voor iedereen.

We hebben de volgende standpunten:

  • Het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod – allen die zich in Geldrop-Mierlo bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld – zijn voor ons uitgangspunt en eigenlijk vanzelfsprekend.
  • We staan achter een snelle integratie van nieuwkomers in Nederland, zij kunnen rekenen op ondersteuning om zich snel thuis te voelen in Geldrop-Mierlo.
  • Het LHBTI beleid in Geldrop-Mierlo moet meer handen en voeten krijgen; niet alleen met een regenboog ‘zebrapad’ maar ook in het handelen van de gemeente en aanbieden van diensten. Daarnaast vragen we specifiek aandacht voor LHBTI voorlichting op scholen en ouderencentra.
  • Er komt ruimte in de gemeente (bijvoorbeeld bij door de gemeente gesubsidieerde instellingen) voor gender neutrale toiletten.
  • We willen een goede plek voor de Turkse gemeenschap (TMSG) in lijn met wetgeving en in een sterke samenwerking en samenspraak met ander verenigingen in de wijk. De PvdA Geldrop-Mierlo gelooft in verbinden van groepen met verschillende mensen en achtergronden.
Bart Oortwijn

Bart Oortwijn

Mijn naam is Bart Oortwijn. Ik ben 50 jaar en getrouwd met Franca. Vanaf mijn jeugd woon ik met veel plezier in Geldrop-Mierlo. Ik heb milieukunde gestudeerd en werk als zelfstandig adviseur voor overheden en bedrijven op het gebied van omgevingsrecht. Ik sport bij basketbalvereniging EBCG in Geldrop-Mierlo. De PvdA is een partij die gaat

Meer over Bart Oortwijn