Op donderdagavond 6 oktober gaven de politieke partijen in de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo hun reactie op de begroting van B&W voor de komende vier jaar. Hieronder de tekst die Paul Elsendoorn namens de PvdA Geldrop-Mierlo heeft voorgedragen.
Voorzitter, College, Raad en medewerkers van de gemeente Geldrop-Mierlo,
Wij bedanken de mensen die deze begroting opgesteld hebben. Voor onze gemeente liggen er moeilijke en complexe uitdagingen, die niet gemakkelijk 1-2-3 zijn op te lossen. Het is ook een moeilijke en onvoorspelbare tijd en dat maakt mensen onzeker. Wij als Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo gaan de begroting bestuderen en beoordelen op onze sociaal-democratische uitgangspunten en zullen in deze beschouwing alleen op hoofdlijnen onze visie geven.
“We kunnen allemaal vooruit komen, als we omzien naar elkaar”.
Een armoedeval voor onze inwoners dreigt ook in Geldrop-Mierlo. Waarom? De energietoevoer valt stil, de prijzen stijgen fors. Hebben we dit eerder meegemaakt. Zeker wel, in 1973. Toen werd er gezegd: “Daar waar minder te verdelen valt, moet dat mindere gelijker verdeeld worden.” En dat is nodig, ook nu. Om het geen koude winter te laten worden, al vriest het nog zo hard.
Het is belangrijk om mensen perspectief te bieden, zeker in een onzekere en onvoorspelbare wereld. Dat was toen, in 1973, maar is ook nu. Mensen worden onzeker. Ze willen duidelijkheid en de zekerheid dat de gemeente er voor ze is. Of je nu een jongere, een oudere, lokale ondernemer, werkende of niet-werkende bent, je moet er van op aan kunnen dat de gemeente er voor je is. Duidelijkheid scheppen, en wij als gemeenteraad kunnen ook hieraan bijdragen. Deze duidelijkheid geldt voor alle beleidsterreinen.
Wat moeten wij hiervoor doen? De cijfers tot en met 2025 zullen wel goed begroot zijn, maar daarna wordt alles onzeker. Het jaar 2026 is bijna niet te voorspellen. De financiële experts van de VNG voorspellen dat we op een ravijn afgaan in 2026. Vanuit de overheid gaan we veel minder geld krijgen. Welke bezuinigingen staan ons te wachten? De vraag is: Hoe gaan we daarop voorsorteren?
Het mag voor de Partij van de Arbeid zeker niet ten koste gaan van de kwetsbare in onze samenleving. We moeten kiezen voor een sociale samenleving, inwoners die geen werk hebben moeten extra begeleiding krijgen, we moeten zorgen dat ze een goed loon kunnen krijgen en ook een stevig sociaal vangnet met korte wachtlijsten. Ook moeten we kiezen voor een sterke samenleving, met goede publieke voorzieningen, waarin we bereid zijn elkaar te helpen. De wachtlijsten bij het CMD, nu nog 17 weken, moeten teruggebracht worden naar een aanvaardbaar niveau. De werkdruk bij het CMD en het Plusteam moet verlaagd worden. De verwachting is dat 2023 voor veel van onze inwoners een moeilijk jaar zal worden. Is het CMD hier wel op voorbereid?
De bijzondere bijstand is gebaseerd op een inkomen minder dan 120% van het bijstandsniveau, we helpen hiermee maar een zeer beperkte doelgroep. Werkenden die extra hulp nodig hebben vallen tussen wal en schip. Wordt het nu geen tijd om deze drempel naar 130% op te trekken, zoals in vele omliggende gemeente reeds gebeurd is?
Groeiende sociale ongelijkheid moet worden doorbroken. Werken moet weer lonen. Herwaardering van onmisbaar werk begint bij een hoger minimumloon van ten minste 14 euro. Er is een wijken-offensief nodig: het opknappen en verduurzamen van woningen. In een versneld tempo. Ja dat gebeurt, maar niet altijd op de juiste manier.
Er moeten meer wijkagenten en jongerenwerkers komen om jongeren op het rechte pad te houden. Zorgen dat iedere leerling toegang heeft tot bijles. En haal mensen uit de armoede met basisbanen, waarmee ze werk doen dat belangrijk is voor ons allemaal en voorkom de armoedeval.
We moeten zorgen voor meer doorstroming in de woningmarkt. Ja we gaan meer bouwen, maar bouwen we wel voor de juiste doelgroep? Wat ons betreft voor jongeren, ouderen en alleenstaanden. En zijn deze woningen voor deze doelgroep dan ook betaalbaar?
Opvangen van statushouders; zorg voor maatwerk, snel onderwijs en werk aanbieden. We hebben de handjes hard nodig in de zorg, horeca en de maakindustrie. Het is mooi om te zien dat er binnen de gemeente Geldrop-Mierlo ook draagvlak is voor de opvang van vluchtelingen.
Breng de zorg terug in de wijken, zorg voor voldoende dagbestedingsprojecten, in onze éígen gemeente.
Duurzaamheid betekent niet veel meer dan bestaanszekerheid voor de toekomst. Als we niets doen wordt energie een grote ongelijkmaker. Energie is een basisvoorziening. Verduurzaam huizen op een goede manier en laat het niet alleen weggelegd zijn voor mensen die het wel kunnen betalen. Voorkom die ongelijkheid.
De uitdagingen van deze tijd vragen juist om een visie op een sterke samenleving, gebaseerd op bestaanszekerheid, eerlijk delen, saamhorigheid en duurzaamheid. Waar mensen de erkenning krijgen die ze verdienen. En waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Deze punten zullen wij meenemen in de begrotingsdebatten. Wij willen niet doemdenken, maar voorzichtig zijn en hierbij rekening houden met het waarschijnlijk diepe gat van 2026. We moeten dus waakzaam zijn bij toekomstige extra structurele uitgaven.
Besturen is vooruitzien, ook lokale politiek is vooruitzien. Maar wij hoeven dat niet alleen te doen. Dat doen we samen met onze partners en buurgemeenten binnen de Metropool Regio Eindhoven en Stedelijk Gebied Eindhoven. Samen zijn we sterk.
“Als we omzien naar elkaar, kunnen we samen vooruit komen.”
Tot zover de bijdrage van de Partij van de Arbeid.