Het centrum van Geldrop heeft al heel wat jaren een flink aantal winkelpanden leeg staan, het lijken er ook steeds meer te worden. Sommige huurders behoorden tot een landelijke keten en gingen failliet, kleinere zaken moesten noodgedwongen stoppen omdat ze het niet langer konden bolwerken. Vanuit de gemeente is er een plan ingezet om het centrum een opknapbeurt te geven. De Langstraat en de Korte Kerkstraat hebben inmiddels een metamorfose ondergaan, met nieuwe bestrating en straatmeubilair. Toch lijkt de leegstand in deze straten niet af te nemen, hoe kan dat?
Op de thema-avond van De Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo van 27 november in Heerenhuys 23 gaven sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun mening over de mogelijke oorzaken en oplossingen. Ze keken daarbij ook voorruit naar de Heuvel en het Marktplein, die nog een metamorfose moeten ondergaan. Op de avond waar ruim 50 geïnteresseerden aanwezig waren waaronder veel winkeliers.
Aardig en gastvrij zijn naar alle bezoekers van het centrum
De eerste spreker van de avond was Richard Pors, eigenaar van Heerenhuys23 en bestuurslid van Village Marketing. Hij vertelde dat de winkeliers als eerste gastvrij moeten zijn voor iedereen: “Als ik mijn trapje sta te vegen begroet ik iedereen die voorbij loopt, ook totale vreemden. Iedereen moet zich welkom voelen in het centrum.” Parkeren in het centrum hoeft volgens Richard niet recht voor de deur te kunnen: “Kijk maar naar het centrum van Eindhoven, daar kun je ook niet bij een winkel voor de deur parkeren, maar het was er nog nooit zo druk!” Voor het winkelaanbod moet je juist geen H&M naar Geldrop halen, denkt Richard: “Dat veroorzaakt een eenheidsworst qua aanbod. Juist meer kleinere en unieke lokale winkeltjes die een verschillend assortiment hebben, dat is wat Geldrop nodig heeft.”
Pandeigenaren laten momenteel geen deal klappen op huurprijs
Ronald Borrenbergs van RSP Makelaars is als winkelmakelaar vaak betrokken bij nieuwe winkelplannen. Hij ziet een patroon in de regio: “Het verzorgingsgebied van de centra van middelgrote gemeenten is de afgelopen 20 tot 25 jaar kleiner geworden, door de betere centra in de kleinere gemeenten er omheen. Vooral Geldroppenaren komen nog winkelen in Geldrop. Inwoners uit Heeze, Nuenen en Mierlo kunnen nu in hun eigen dorp terecht voor veel winkels. En willen ze meer, dan gaan ze wel naar Eindhoven.” Ook denkt hij dat de gemeente actief winkels moet helpen om te verplaatsen naar het centrum: “De gemeente moet geen winkels meer toelaten aan de Nieuwendijk of Dommeldalseweg. De winkels die er nog wel zitten zouden eigen verplaatst moeten worden naar het centrum. Er zijn verschillende gemeenten in Nederland die subsidie geven voor bijvoorbeeld verhuiskosten, of ombouw naar een woning. Veel mensen willen wel bij het centrum wonen, dicht bij de voorzieningen. Die gebouwen komen als woning echt wel vol.”
Daarnaast denkt Ronald anders over parkeren dan Richard: “Dat moet voor de deur kunnen, als je vanaf de parkeerplaats van de supermarkt een heel rondje door het centrum van Geldrop moet lopen om bij jouw winkel uit te komen, dan heb je bijna een marathon gelopen.” Dat de leegstand wordt veroorzaakt door vastgoedeigenaren die maar blijven vasthouden aan een bepaalde huurprijs, is volgens hem onzin: “Er is nu geen deal die klapt op de huurprijs, huurbazen ontvangen liever iets dan niets. De markt bepaalt de huurprijs.” Wel denkt Ronald Borrenbergs dat pandeigenaren hun lege winkeletalages liever niet gezellig aankleden, want het moet duidelijk zijn dat het pand te huur of te koop is. Ronald zegt: “Geldrop is een ‘boodschappen-plus’ centrum. Mensen komen vooral voor boodschappen, maar daar blijft het grotendeels bij. Dus zou je kunnen zeggen dat er teveel panden zijn voor het verzorgingsgebied dat het centrum van Geldrop tegenwoordig heeft.”
Verplaats de supermarkten op strategische locaties in het centrum
Rob van Aken is architect, maar is ook ontwikkelaar van winkelgebieden, zoals het Franz Leharplein in Eindhoven en winkelcentrum Den Binnen in Mierlo. Net als Ronald denkt Rob dat Geldrop vooral een boodschappencentrum is: “Voor de dagelijkse boodschappen ga je naar het centrum, en misschien pak je er nog een andere winkel bij. Er is een duidelijke scheiding in het centrum van Geldrop tussen de dagelijkse boodschappen en de rest. Eigenlijk moeten de supermarkten en winkels op een strategische manier worden vermengd.” Rob denkt dat parkeren in het centrum anders zou moeten: “De winkels zijn goed gekwalificeerd, maar moeilijk bereikbaar. Vanuit de Albert Heijn is het best een stuk lopen naar Jacques van Bracht.” Hoe het dan wel zou moeten? Rob heeft een rigoureus idee hierover: “Waarom mag er geen auto komen op de Korte Kerkstraat? Ik zou daar de auto te gast laten zijn.”
Rob vervolgt: “En ik zou er een boodschappen-plus centrum van maken. Zo moeten de supermarkten verplaatst worden naar strategische punten, de ene op de plek waar nu de Bibliotheek zit en het Marktplein. Dan kunnen er leuke dagwinkeltjes aan de zijkant aan de Heuvel geplaatst worden, niet van die afgeplakte ramen van de supermarkt. Zo wordt de Heuvelstraat ook een stuk smaller ter hoogte van de Keurslager, wat de gezelligheid en knusheid ten goede komt. De parkeerfunctie wordt dan verplaatst van het Marktplein naar de plek waar nu de Albert Heijn staat. De andere supermarkt zou in de hoek van het Kruidvat moeten komen.”
Dat deze plannen erg ambitieus en kostbaar zijn, beseft ook Rob zich: “Daarom zou ik appartementen ontwikkelen op de plek waar nu de parkeerplekken ‘Achter de kerk’ zich bevinden. Met die opbrengst kun je dan de overige verplaatsingen en verbouwingen betalen. Dat is een traject van jaren, dus niet meteen voor nu.” Rob geeft verder aan dat groen voor hem niet zo belangrijk is in het centrum zelf: “Je zit vlakbij het Kasteel van Geldrop, daar is al veel groen, laten we het centrum zo geschikt mogelijk maken voor de mensen die er hun brood moeten verdienen.”
Betaald parkeren of niet?
Uit het publiek kwam uiteraard de vraag wat men met betaald parkeren moet doen. De eigenaar van een bakkerszaak is er van overtuigd dat zijn grootste concurrent de gratis parkeerplaatsen zijn bij winkelcentrum De Coevering en in het centrum van Mierlo. Hij stelde voor het parkeren overal in de gemeente gelijk te trekken, dus overal gratis parkeren, betaald parkeren of een blauwe zone. Liefst gratis parkeren, want ook al kost het maar een paar dubbeltjes, uit principe doe je dat liever niet en je zit de hele tijd op de klok te kijken of te laat bent en een boete kunt krijgen. Hoe ontspannen winkelen is dat? Ook wordt er door de ondernemers verwezen naar de handtekeningenactie in 2015, waar destijds 10.000 handtekeningen zijn verzameld om het parkeren in Geldrop gratis te maken. Het college deed hier helemaal niets mee.
Doorontwikkeling van winkeliers ligt ook stil
De winkeliers geven vanuit de zaal aan dat het nu allemaal veel te traag gaat. Zo wordt het besluit over de inrichting van de Heuvel en Marktplein steeds maar uitgesteld. Nu wordt komend jaar de Heuvel wel aangepakt, maar slechts voor de helft. Ook een probleem met de onduidelijke stoepranden wordt maar niet aangepakt, Op het Horecaplein en bij Helmi’s Bloemwerk in de buurt valt er dagelijks wel iemand. Een probleem dat al 3 jaar bekend is bij de gemeente. Vooral de oudere mensen vallen en bezeren zich en raden anderen om deze reden af naar het centrum te gaan. De ondernemers op de Heuvel wachten zelf de ontwikkelingen door de gemeente af. Doordat de gemeente niet beslist komen we niet verder.
Het duurt te lang voor er beslissingen genomen worden in de raad en de renovatie wordt afgemaakt. Dit plan is al ruim 10 jaar in ontwikkeling. Iedere keer na verkiezingen komt er een nieuwe raad met een nieuw plan. Er wordt niet doorgepakt volgens de winkeliers. De projectontwikkelaar en de winkeliers vinden dat er weer autoverkeer door de Korte Kerkstraat moet komen, desnoods in één richting. Als er nu geen parkeerplek is bij de kerk, dan moet je helemaal omrijden om bij het Bezorgershof of achter de Hema te kunnen parkeren. Dat doen mensen niet. De belangrijkste boodschap die de winkeliers willen meegeven aan de politiek dat is het centrum nu eindelijk snel wordt afgemaakt en dat er daarna pas gekeken wordt hoe de visie op langere termijn wordt bepaald. Men heeft geen tijd om nog langer te wachten, men is bang dat er op korte termijn nog meer winkeliers omvallen of zullen vertrekken.
Belangrijkste punten van de avond
Duidelijk is dat er momenteel veel panden leeg staan. Het aanbod wordt steeds minden en het ziet er niet gezellig uit. Het centrum dreigt daardoor in een negatieve spiraal te komen. Als er nog meer mensen wegblijven, trekken er nog meer winkels uit het centrum. Het is dus zaak om dit snel te veranderen. Volgens de winkeliers is het voor veel ondernemers is het 3 voor 12, het water staat sommige winkeliers aan de lippen. Het doorschuiven van plannen is funest voor de winkeliers geweest, zij willen daarom dat het nu zo snel mogelijk wordt afgerond.
Aan de verhuurders zal het niet liggen, volgens de bedrijfsmakelaar willen zij echt wel en laten een huurcontract niet klappen op de huurprijs. Tussentijds winkels opvullen is dan weer een stap te ver, de winkel moet zichtbaar beschikbaar zijn voor nieuwe huurders. Parkeren is een heikel punt, sommige ondernemers hebben er last van, anderen weer niet. Wel werd aangegeven dat bij ieder winkelgebied in de gemeente (dus ook winkelcentrum De Coevering en Mierlo centrum) hetzelfde beleid moet worden toegepast om oneerlijke concurrentie te bestrijden.
Volgens de sprekers zou op termijn het centrum anders moeten worden ingedeeld, waarbij de supermarkten op andere strategische locaties geplaatst worden. En winkels buiten het kernwinkelgebied moeten verplaatst worden naar een pand binnen het kernwinkelgebied. Tenslotte moeten alle bezoekers zich zeer welkom voelen in het centrum. Zelfs als ze alleen maar voorbij lopen, moeten ze gastvrij benaderd worden.
Dit zijn allemaal punten die wellicht bijdragen aan een centrum waar de ondernemer een eerlijke boterham kan verdienen en de bezoeker een prettige sfeer tegen komt, zonder lege etalages.
Tot slot
De Partij van de Arbeid heeft deze thema avond georganiseerd om te weten wat er leeft bij de inwoners en de winkeliers. We hebben veel opgehaald. Wat we hebben geleerd neemt de Pvda mee in de raadsvergaderingen over het centrum. Als kleine partij kunnen wij geen beslissingen afdwingen, maar we kunnen zeker vragen stellen aan het collega van B&W en onderwerpen agenderen. Dat is dan ook wat we de komende tijd zullen doen. We bedanken iedereen die heeft bijgedragen aan de avond. Als Pvda gaan we opnieuw aandringen in de raad om snel actie te ondernemen om het centrum van Geldrop weer levendig te maken zonder leegstand.