Bekijk de video, of lees de gehele tekst eronder.
Geldrop Mierlo: Een sociale gemeente
Als Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo hebben we vaak gewaarschuwd om rekening te houden met het ravijnjaar. Daar is niet naar geluisterd. Dat het ravijn een jaar eerder lijkt te komen, heeft te maken met dat de rijksoverheid een aantal bezuinigingen eerder heeft laten ingaan, zodat de diepte in 2026 iets minder is. Wij begrijpen dat veel gemeentes moeten bezuinigen, maar als gemeente Geldrop-Mierlo hadden we hier al veel eerder rekening mee moeten houden. Met regelmaat hoor ik raadsleden zeggen dat ze blij zijn dat we ondanks de bezuinigingen nog een sociale gemeente zijn. Maar is dit wel zo?
- Alleenstaanden betalen de meeste afvalheffing, terwijl zij het minste afval produceren. Is dit sociaal?
- Een kind dat zwemles wil nemen, maar haar ouders kunnen het niet betalen omdat ze iets meer verdienen dan 120% van het bijstandsniveau, daarom kan dit kind geen zwemles krijgen. Is dit sociaal? In Eindhoven geldt een inkomensgrens van 140% voor zwemles. Dat geldt trouwens voor alle bijstand die Eindhoven via Stichting Leergeld verleent, dus ook school en sportbijdrage.
- De gemeente Geldrop-Mierlo geeft bijzondere bijstand aan inkomens die beneden de 120% van het bijstandsniveau zitten. Onze omliggende gemeenten houden een ruimere norm aan. Is dit sociaal?
Vorige week was ik bij Bea op de koffie. Een alleenwonende vrouw, zij leeft al jaren alleen van haar AOW. Maar Bea redt het wel en heeft op haar energierekening na, niet zulke hoge woonlasten. Maar de aanslag gemeentelijke belastingen ligt haar elk jaar zwaar op de maag. Ik vertel haar,
maar daar kan je toch kwijtschelding voor aanvragen? Samen vullen we de aanvraag in, maar bij de vraag over spaargeld gaat het fout. Ze heeft € 4.800,- op haar spaarrekening staan, teveel dus. Zegt ze zachtjes tegen mij: “Maar dat is voor mijn crematie.” Is dit sociaal?
Armoede komt in veel gezinnen voor, we hebben voldoende regelingen om de armoede te verzachten, maar de potjes blijven nog teveel gevuld. Komt het omdat ze onvoldoende bekend zijn? Of leggen we de drempels te hoog? En als je niet weet welke regelingen er zijn, dan zijn deze ook niet te vinden. De Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo denkt nog altijd dat werken de beste uitweg is om uit de armoede te komen.
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten we meer begeleiden en stimuleren. Dit kost geld, maar het zal zich snel terugverdienen. Daarom moet er haast worden gemaakt met het verbinden van de arbeidsmarktregio’s Helmond-De Peel en Eindhoven. Hoeveel medewerkers, met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben we als gemeente zelf in dienst ? En voldoet onze gemeente wel aan de quotumregeling, als het gaat om medewerkers met een arbeidsbeperking? Graag ontvang ik antwoord op deze vragen.
Blijft ondanks alle stimuleringen het inkomen nog te laag om een gezin van te onderhouden, wees dan creatief. Ga uit van vertrouwen en weet dat elke euro die we in een opgroeiend kind stoppen, zich later dubbel en dwars terugverdient. Dát is Sociaal.
Onze gemeente vergrijst harder dan onze omliggende gemeenten, dat betekent dat we meer zorguitgaven zullen gaan krijgen. Hier anticipeert de gemeente nu al op. We bieden onze burgers hulp aan met cursussen, bijeenkomsten, het kort geleden opgezette vrijwilligersinitiatief “het Geheugenhuis” is daar een mooi voorbeeld van. Dat is sociaal. Maar geven we aan al deze initiatieven, vaak georganiseerd door vrijwilligers, voldoende middelen, geld en faciliteiten?
Ja, college, raadsleden u zult denken hij begint weer over mantelzorg. Waarderen we onze mantelzorgers wel voldoende? Geldrop-Mierlo heeft geen echt mantelzorgbeleid. Volgens de gegevens van het CBS heeft Geldrop-Mierlo 11.921 mantelzorgers waarvan 1.953 personen fulltime mantelzorg verlenen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds en ’s nachts. Zelfs 1.085 mantelzorgers zijn zwaar overbelast. Deze mantelzorgers verlenen gezamenlijk meer dan 3,7 miljoen uren zorg. Als we al deze zorg uitbesteden aan professioneels dan praten we over een bedrag van meer dat deze hele begroting waar we nu over praten. Dat is reden dat Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo het zo vaak over mantelzorgers heeft. Van de rijksoverheid krijgen we meer dan € 400.000,- om deze mantelzorgers te ondersteunen en te waarderen, waar blijft dat geld? Vraag aan verantwoordelijk wethouder Zorg; heeft u dat wel eens gevraagd aan de wethouder van Financiën?
De wethouder van Financiën zei tegen het Eindhovens Dagblad dat Geldrop-Mierlo met wat minder jongeren in de opvangbegeleiding kon, zo zouden we meer kunnen bezuinigen. Gelooft de wethouder dat nu echt zelf? College uw eigen adviesorgaan, de WMO Raad, maakt gehakt van deze begroting als het gaat om de bezuinigingen in het sociale domein. Deze gaan ten kosten van de kwaliteit, de preventie, de toegang tot de zorg, aldus uw eigen adviesraad. College luister eens wat meer naar deze adviezen.
In de raadsbijeenkomst over de bezuinigingsombuigingen heeft de Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo al aangegeven niet te willen bezuinigen op het sociale domein. Parkeertarieven centra Geldrop en Mierlo zijn niet eerlijk verdeeld. Als Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo hebben wij dit ook aangegeven bij de bezuinigingsvoorstellen, het principe van gelijke monniken, gelijke kappen. Maar als de coalitie wil dat alleen Geldrop verhoogd betaald parkeren heeft, moet de coalitie dit maar uitleggen aan de ondernemers in Geldrop.
De Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo maakt zich zorgen over de reorganisatie van de Dienst Dommelvallei en over de extra kosten die niet zijn ingeboekt. De beheersbaarheid van de kosten is niet terug te vinden. We staan achter de wijkprogramma’s en vindt het een goed idee dat er een dependance van de bibliotheek in de brede school Coevering komt.
De Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo is voorstander van de aanschaf van een veegmachine en bemensing vanuit Participatie. Maar dan wel een elektrische veegmachine dus geen diesel. Wij kondigen hierover een motie aan. De Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo zou hier nu ook nog veel opmerkingen willen en kunnen maken over het uitstelgedrag van ons college, als het gaat om het temporiseren van onze klimaat-, milieu- en duurzaamheidsdoelen. Omdat ik, gezien mijn beschikbare tijd, moet afronden, laat ik deze onderwerpen over aan onze vrienden van GroenLinks. De Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo zal blij zijn met hun inbreng en zal deze dan ook steunen.
Tot slot: Enkele maanden geleden stond ik hier en vroeg aan de coalitiepartijen of hun wethouder Financiën nog wel de juiste persoon was om ons uit de crisis te halen. De wethouder heeft in ieder geval een begroting gepresenteerd die door de Provincie goedgekeurd zal gaan worden, maar waarin de forse bezuinigingen op het Sociaal Domein zijn opgenomen. Maar is dat het juiste signaal? Nu vraag ik alle raadsleden om eens goed te overwegen of we onze gemeente met moties en amendementen niet iets socialer kunnen maken. De Partij van de Arbeid Geldrop-Mierlo stelt voor om twee begrotingen in te dienen. Een begroting zonder de baten en lasten van het Sociaal Domein en een begroting inclusief de baten en lasten van het Sociaal Domein. Twee begrotingen om inzichtelijk te maken waar de problemen zijn ontstaan (decentralisatie en te weinig middelen).
Paul Elsendoorn
Partij van de Arbeid