In oude en moderne geschiedenis hebben vrouwen samengewerkt en doelgerichte acties ondernomen bij het rechttrekken van ongelijkheid en een ongelijkwaardige behandeling en positie in de hoop op een betere toekomst voor elke vrouw, wereldwijd. Deze krachtige samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een jaarlijks wereldwijd verenigd moment op 8 maart: Internationale Vrouwendag.
Het is niet voor niets een ‘internationale’ dag. In het grote merendeel van de wereld worden vrouwen nog steeds dagelijks onderdrukt. Deze dag gaat dus niet (alleen) om de taakverdeling tussen man en vrouw, het gaat voornamelijk om de miljarden meisjes wereldwijd die nog steeds geen onderwijs krijgen, worden uitgehuwelijkt, minder of zelfs geen rechten hebben en standaard als minderwaardig worden gezien en behandeld.
Vrouwen in Nederland:
De al jaren durende strijd van vrouwen duurt voort. Vrouwen verdienen een gelijkwaardige positie maar moeten daarvoor nog steeds knokken. Een lichtpunt is dat er nu 10 vrouwelijke lijsttrekkers zijn, maar we zijn er nog lang niet. Nog steeds worden vrouwen onderbetaald, ligt de zorgtaak op haar schouders en hebben zij vaak nog te maken met oude rolpatronen. Daarnaast zijn huiselijk geweld, abortus en het taboe daarop, (straat)intimidatie en vrouwenquota onderwerpen die vaak voorbij komen. De #MeToo-discussie maakt het machtsverschil heel duidelijk op werkgebied. En dat we als samenleving een probleem hebben, dat dit niet alleen op individueel gebied voorkomt. Ook in de privésfeer zijn er nog machtsverschillen.
Vrouwen in Geldrop-Mierlo:
Besluiten op bestuurlijk en politiek niveau worden door een meerderheid van mannen gemaakt. Ook binnen onze gemeente is er nog veel te winnen op het gebied van emancipatie. Er is amper aandacht voor. En dat is jammer want vrouwen kunnen een cruciale rol spelen bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Invloed met impact!
Dorien te Dorsthorst
PvdA Geldrop-Mierlo