5.	GOEDE ZORG IN GELDROP-MIERLO
Verkiezingsprogramma

5. GOEDE ZORG IN GELDROP-MIERLO

Kiezen we voor een gemeente die rekening houdt met de groeiende groep ouderen en zorgt dat onze kinderen gezond opgroeien? Hoe activeren en ondersteunen we vrijwilligers?

De PvdA Geldrop-Mierlo wil goede en toegankelijke zorg voor alle inwoners. Een goede gezondheid is de basis voor een prettig leven, opgroeien en ouder worden. De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat de zorg weer over mensen gaat en niet over systemen, protocollen en minutenverantwoording.

Voor ons is de benodigde zorg doorslaggevend, wij willen dat iedereen de zorg krijgt die bij hem past en hoort.  Om ervoor te zorgen dat mensen in hun vertrouwde omgeving geholpen worden, staan wij voor zorg in de wijk, met wijkverpleging en minder regels. Op die manier kunnen we de zorg in Geldrop-Mierlo menselijker en efficiënter maken.

De gespecialiseerde zorg wordt steeds duurder. Hierdoor is er binnen de huidige (rijks)systematiek onvoldoende geld beschikbaar voor preventie. Dat leidt tot een ongewenste vicieuze cirkel. Om de zorgkosten beheersbaar te houden is preventie juist erg belangrijk. Hiertoe moeten gemeente(n), zorgverzekeraars en zorgaanbieders de handen ineenslaan. Bestaande netwerken worden ingezet om de sociale infrastructuur te versterken. De PvdA Geldrop-Mierlo wil het oprichten van zorg-coöperaties bevorderen. Er komt meer aandacht voor wijkwerk en jongerenwerk.

De PvdA Geldrop-Mierlo wil af van marktwerking en kiest voor sociale zorgaanbieders, die niet uit zijn op winstbejag. Aanbestedingen in de zorg vinden eenduidig plaats. De belangrijkste criteria zijn kwalitatief goede zorg voor de cliënt en eerlijke lonen voor zorgmedewerkers, bij voorkeur werken we met lokale of regionale zorgorganisaties in de wijken van Geldrop-Mierlo. De kwaliteit van de zorg moet voor iedereen gegarandeerd zijn, vooral ook voor kwetsbare, minder mondige mensen. De wens van de cliënt is daarbij uitgangspunt; we zetten de mens centraal.

De PvdA Geldrop-Mierlo ondersteunt mantelzorgers zodat ze niet overbelast raken en zij werk, zorg en gezin kunnen blijven combineren. Door respijtzorg en mantelzorgverlof verlichten we de zorgtaken. De PvdA Geldrop-Mierlo wil meer inzicht krijgen wie mantelzorg verlenen. Als we weten wie het zijn, kunnen we gerichter ondersteunend en waarderend beleid voeren.

De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat alle kinderen gelijke kansen krijgen en opgroeien in een veilige, stimulerende omgeving. Dit geld voor thuis, in de buurt en op school. De PvdA Geldrop-Mierlo wil opvoedingsondersteuning voor iedereen die dat nodig heeft, problemen worden zo vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt. Dit alles betekent voor de komende raadsperiode dat:

  • We voorstander zijn van keuzevrijheid in de zorg waar dat kan en van zekerheid waar dat nodig is. Om als gemeente een goede zorgkeuze te kunnen leveren, zal samenwerking met andere gemeenten in de vorm van vervoer en inkoop van zorg noodzakelijk zijn. We willen niet dat geld dat bedoeld is voor de zorg verloren gaat aan bureaucratie.
  • De gemeente ondersteunt verenigingen en organisaties die maatschappelijke activiteiten, met name voor kwetsbaren. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een beperking, jongeren in armoede of ouderen in eenzaamheid.
  • De PvdA Geldrop-Mierlo gelooft in het lokaal organiseren van zorg waar mogelijk. Dicht bij mensen kunnen we beter inschatten wat er echt nodig is. Daarnaast willen we deze zorg baseren op menselijke maat en niet puur op kosten. Zorgmedewerkers moeten hierbij worden betrokken om hun expertise in te zetten om goede kwaliteit te waarborgen.
  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat de gemeente ervoor zorgt dat burgers toegang hebben en houden tot activiteitencentra in hun eigen buurt, om vereenzaming te voorkomen en mensen te binden.
  • Op het gebied van volksgezondheid wordt actief gestuurd op preventie, met maatwerk voor iedereen.
  • Ervaringsdeskundigen zijn even belangrijk als professionals. Drugsverslaafden luisteren doorgaans beter naar iemand die ook verslaafd is geweest, maar zijn leven weer op orde heeft. Deze ervaringsdeskundigen krijgen eventueel op maat een opleidingstraject aangeboden.
  • We het Sint Anna-ziekenhuis voor Geldrop-Mierlo willen behouden. Onder andere door marktwerking gaan steeds meer ziekenhuizen in het land samen. Dit mag niet leiden tot het vertrek van dit belangrijke zorg-instituut uit onze gemeente.

De mens centraal

De PvdA Geldrop-Mierlo kiest voor “mens vóór steen.” Het welzijn van onze inwoners gaat boven een prestigeproject zoals bijvoorbeeld een nieuw vergadercentrum op het gemeentehuis. We denken niet vanuit een stelsel, maar vanuit wat iemand nodig heeft, de menselijke maat is leidend.

Daarbij vinden we dat zorg beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar dient te zijn. De invulling daarvan is voor iedereen anders. We vinden het bijvoorbeeld niet kloppen als iemand met een flinke portemonnee aanklopt bij de gemeente voor een financiële ondersteuning voor schoonmaak.

Onze punten:

  • Zorg moet tijdig beschikbaar zijn, 6 weken wachten op een scootmobiel of thuishulp als je die nodig hebt is veel te lang. Gemeente zou proactief rekening kunnen houden met zorgvraag. Indien een operatie is gepland, kan je dit voor bespreken. Daarnaast kan je rekening houden met de vraag naar materiaal die over de gemeente stabiel is te voorspellen.
  • Keuzevrijheid en onafhankelijke ondersteuning zijn essentieel om ervoor te zorgen dat mensen de zorg krijgen die bij hun past en nodig is. De officiële term hiervoor is onafhankelijke cliënt ondersteuning, of OCO. De gemeente heeft dit onder druk van de PvdA Geldrop-Mierlo nu voorzichtig ingevoerd, maar het loopt nog niet goed. Het is nog niet laagdrempelig en makkelijk toegankelijk voor onze inwoners beschikbaar. Onafhankelijke ondersteuning verhoogt de kwaliteit van de zorg. Dat moet ook iemand zijn die buiten de paadjes kan meekijken. De cliënt moet zelf beslissingen kunnen nemen, niet alleen de gemeente. Keuzevrijheid betekent niet dat mensen alleen kunnen kiezen tussen alles of niets qua vergoeden, maar deelvergoedingen dienen ook mogelijk te zijn.
  • Extra aandacht voor kwetsbare en minder mondige mensen. Mondige mensen krijgen doorgaans veel meer voor elkaar. Daarbij ook rekening houden met laaggeletterdheid en andere barrières die mensen hebben om te vragen om hulp.
  • Een eigen bijdrage mag nooit een drempel zijn om zorg aan te vragen. Als dit problemen geeft, springt de gemeente in.
  • De gemeente ondersteunt een ruimhartig PGB waarbij eerlijke uurtarieven gehanteerd worden.
  • We sturen op warme, liefdevolle zorg, met vaste gezichten die de zorg verlenen.
  • Wij willen dat partners langdurig bij elkaar kunnen blijven, ook als de gezondheid problemen oplevert.
  • We zien dat het vergroten van de zelfredzaamheid niet dé oplossing voor alles is, maar het wel kan helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen en zelfbewustzijn.
  • Het budget mag nooit een belemmering zijn om de zorg te leveren die nodig is.
  • We bewaken dat zorggeld uit Den Haag juist terecht komt, het is niet geoormerkt en in het verleden hebben we gezien dat het soms in de algemene middelen verdwijnt.
  • CMD is qua naam niet duidelijk. Dit wordt het zorgloket. Het behoort een loket te zijn waar mensen begeleid en geholpen worden en niet eentje van doorverwijzen en kastje/muur-aanpak.
  • De praktijkondersteuner van de huisarts kan actief naar het zorgloket verwijzen.

Minder marktwerking, meer zorg

  • We dringen de marktwerking zoveel mogelijk terug. Zo kunnen we pro-actiever sturen. Als voorbeeld; bij Protheses neemt een stichting wel risico door alvast materiaal te organiseren en door de administratie/betaling los te koppelen van de hulp. Men stuurt niet op winst. Dit kan de gemeente zelf ook doen.
  • We willen inzicht in winstgevendheid en financiën van zorgaanbieders. Daarmee kunnen we vaststellen of geld ook echt naar zorg gaat. Zorgcowboys pakken we hard aan.
  • We beperken hoofd- en onderaannemerschap om zo te voorkomen dat winst aan meerdere strijkstokken blijft hangen. Dat betekent korte lijntjes en minder winststapeling.
  • Bij aanbestedingen leggen we duidelijk eisen neer voor kwalitatieve zorg en eerlijke lonen van de zorgmedewerkers. Alleen voor goedkoop gaan is geen garantie voor de juiste zorg en kan dus duurder uitvallen.
  • Wanneer er een nieuwe zorgleverancier komt, zorgen we ervoor dat goed materiaal dat in omloop is, wel in omloop blijft.

Jeugdzorg

Opvoeden en opgroeien gaan gepaard met risico’s en met vallen en weer opstaan. Dingen die bij het normale leven horen, laten we daar. Opvoedingsondersteuning en jeugdzorg zien we in elkaars verlengde, maar niet als elkaars gelijke. Het is soms lastig om het onderscheid te bepalen. Jeugdzorg beslaat een breed palet aan vormen.

  • We zetten in op een positief jeugdbeleid waarin we uitgaan van versterking van de eigen kracht van ouders en kinderen, maar ook van (sport)verenigingen en scholen. Op deze manier laten we kinderen meedraaien in de maatschappij, schenken we aandacht en voorkomen onnodig ingrijpen zoals uithuisplaatsingen. We grijpen in wanneer dat nodig is.
  • We vinden het belangrijk dat ouders voldoende tijd kunnen doorbrengen met hun kinderen. Dit willen we stimuleren en makkelijker maken. Een warm thuis is positief voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
  • Pleegzorg verdient stevige ondersteuning om te voorkomen dat pleegouders uitvallen.
  • We zetten in op laagdrempelige opvoedondersteuning met steungezinnen, pleeggezinnen, gezinshuizen en pleeghuizen.
  • Wanneer de veiligheid van het kind in het geding komt, wordt er zorgvuldig ingegrepen en zijn er voldoende goede opvangvoorzieningen beschikbaar.
  • Er gewerkt wordt met meldcodes voor het herkennen van signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Professionals worden getraind op het herkennen van deze signalen.
  • Kinderen van ouders die chronisch ziek zijn of verslaafd bieden we extra ondersteuning aan.

Thuiszorg en WMO

  • We werken bij voorkeur met lokale of regionale zorgaanbieders, dicht bij huis.
  • We overzien de zorg vanuit de wijk; we richten onze woonwijken zo in dat er plekken zijn voor ontmoetingen en zorg op maat. Daarbij ligt een belangrijke rol bij de wijkverpleegkundige. We kiezen voor een vertrouwd gezicht dat je makkelijk aan kan spreken.
  • De gemeente moet voorkomen dat een eventuele eigen bijdrage voor mensen met een laag inkomen een belemmering vormt voor deelname aan voorzieningen in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
  • Huisautomatisering kan deel uitmaken van de oplossing indien iemand daar open voor staat en daarmee geholpen is. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe technologie en diensten, zoals Dominica waardoor mensen langer prettig thuis kunnen blijven wonen.
  • We voorkomen bureaucratie, we werken vanuit vertrouwen.
  • We verbinden het maatschappelijk werk met plekken waar mensen graag komen (denk aan winkel, restaurant, koffiehoek, bieb)

Mantelzorg

De zorg in onze gemeente draait voor een heel groot deel op mantelzorgers. Ongeveer 1 op de 5 inwoners helpt een buur, kennis of familielid die zorg nodig heeft. Vaak breidt die hulp langzaam maar zeker uit. Mensen zien zich vaak niet als mantelzorger, tot ze in de problemen komen. Dan komt het besef. Het is enorm belangrijk dat mantelzorgers in beeld zijn en kunnen rekenen op de gemeente voor advies en ondersteuning wanneer dat nodig is.

  • We faciliteren contacten met mantelzorgers onderling en we weten wie onze mantelzorgers zijn. Daar is bij mantelzorgers in onze gemeente ook sterk behoefte aan, blijkt uit onderzoek. Op deze manier versterken we de samenhang en ondersteuning die nodig is. Als we weten wie de mantelzorgers zijn, kan een mantelzorgmakelaar inspringen als er hulp nodig is.
  • Een mantelzorger werkt vaak alleen en geeft zorg niet uit handen. Het is belangrijk dat we vertrouwen opbouwen met praktische ondersteuning, zodat men weet dat men op de gemeente kan rekenen en aan de bel kan trekken als het nodig is.
  • Ook voor mantelzorgers hoort onafhankelijke cliënt ondersteuning (OCO) laagdrempelig beschikbaar te zijn. We willen dat de begeleiding van mantelzorgers via een maatschappelijke organisatie verloopt.
  • We gaan de mantelzorger over meer adviseren dan het zorgen. We willen bijvoorbeeld voorkomen dat een partner in de problemen komt (bijv. qua inkomen, of ook voor ZZP’er die klanten verliest)
  • We willen niet dat mantelzorgers overbelast raken. Een mantelzorger heeft ik-tijd nodig om de batterij op te laden en overbelasting te voorkomen. We vinden respijtzorg dan ook een belangrijk middel om ze te helpen. Extra aandacht hebben we voor mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie. Deze groep heeft het vaak extra zwaar.
  • Als partner word je op dit moment nog uitgeschreven als mantelzorger als je partner wordt opgenomen bij een instelling. Gemeente zou meer met vertrouwen moeten werken en dit niet op deze manier doen.
  • Benaderbaarheid, communicatie laagdrempelig vanuit de gemeente.
  • Het is belangrijk dat de gemeente aansluit bij het initiatief van de steunwijzer. Deze brengt het aanbod van ondersteuning en zorg aan onze inwoners overzichtelijk in beeld. De sociale kaart kan zo veel sterker ingezet worden om mantelzorgers richting te geven als ze hulp nodig hebben. Daarnaast dient de gemeente benaderbaar en laagdrempelige communicatie richting mantelzorgers te hebben.
  • En natuurlijk; we geven mantelzorgers een jaarlijkse blijk van waardering.

Preventie en gezond leven

Ons uitgangspunt is; de gemeente stuurt op preventie, laagdrempelig voor jong en oud; gezondheid en welzijn staan voorop want voorkomen is beter dan genezen.

  • Iedereen die wil sporten, kan sporten en wij helpen daarbij als financiële middelen ontbreken.
  • We zetten een ‘gezond eten’ programma op voor zowel jong als oud, bijvoorbeeld vanuit Hofdael en de wijkcentra.
  • Voorlichting over alcohol en drugs wordt op een laagdrempelige manier gegeven aan volwassenen en ouders.
  • Scholen brengen in het lesprogramma duidelijke informatie naar voren over wat gezond eten en leven is. Vanuit de scholen geven we het goede voorbeeld; we eten er gezond en voeren een verbod in op snacks, alcohol en redbull.
  • Scholen stimuleren gezond leven door mee te doen aan projecten als bijvoorbeeld aan het Nationaal School Fruit Programma. Hierbij worden commerciële partijen vermeden.
  • We maken afspraken met supermarkten over hoe producten in de schappen staan, gezonde producten op ooghoogte.
  • We passen de richtlijnen van de rookvrije generatie toe.
  • Er komen watertappunten op alle schoolpleinen, speeltuinen, openbare gebouwen en op drukke buitenplekken en sportclubs.

Dementievriendelijke gemeente

De PvdA Geldrop-Mierlo heeft ervoor gezorgd dat Geldrop-Mierlo de stempel ‘dementievriendelijke’ gemeente heeft. Dat is een mooie eerste stap, maar het is belangrijk dat we meer doen met het keurmerk ‘Dementie-vriendelijke gemeente’. Dit zijn onze punten:

  • Bewustwording creëren in de samenleving en bij bedrijven, winkels en andere organisaties. Gemeentelijke medewerkers, winkeliers, vrijwilligers en mensen in de wijk worden getraind in “Samen Dementievriendelijk”.
  • Inwoners kunnen de cursus Omgaan met Dementie volgen.
  • De gemeente is flexibel bij het aanbieden van diensten aan mensen met een beperking, zoals dementie.
  • We zorgen op straat voor looproutes en herkenbare punten om dementerende mensen makkelijker de weg te laten vinden.
  • Speciale aandacht voor mantelzorgers die zorgen voor demente mensen in.
  • We willen de ‘Morgen gezond weer op’ kaart in Geldrop-Mierlo invoeren.
  • In de wijken ondersteunen we geheugenkracht presentaties, lezingen en films gericht op dementie en beweegactiviteiten voor mensen met dementie.
  • Een ingerichte thee- en koffiehoek in onze wijken waar mensen met dementie leuk samen kunnen zijn. Herkenbaar punt in een wijkcentrum, incl. meubilair.
  • In elke wijk en op pleinen een leugenbankje, versterkt de sociale cohesie. Deze bankjes gaan we samen met de mensen in de wijk maken.

Bestrijding van eenzaamheid

Vereenzaming is een enorm zorgpunt in de huidige maatschappij. In Geldrop-Mierlo heeft bijna 45% van de volwassen inwoners te kampen met eenzaamheid. Er is een toename te zien. Wij vinden dat er meer moet worden gedaan om mensen, met name ouderen, uit het isolement te trekken. Sociale contacten zijn belangrijk voor een goed en gelukkig leven. Activiteiten om de vereenzaming tegen te gaan moeten meer ondersteund worden door de gemeente en breed beschikbaar worden in Geldrop en Mierlo. Denk bijvoorbeeld aan zoiets als ‘samen eten’ op Zesgehuchten en in Braakhuizen-Zuid, waar mensen elkaar beter leren kennen door samen te eten, film te kijken en muziek te luisteren.

  • Vereenzaming gaan we tegen; we stimuleren dat mensen buiten komen en zorgen voor makkelijke toegang tot activiteitencentra. Daarbij is allereerst signaleren belangrijk, een rol die wordt opgepakt door gemeente, maatschappelijke organisaties en wijkverpleegkundigen.
  • Het Maatjes-project bij de LEV-groep en initiatieven als ‘samen eten’ zijn een mooie oplossing voor een grote groep mensen in onze gemeente.
  • We organiseren de dagbesteding dicht bij huis; daarbij worden ook de wijkcentra betrokken. Voorkomen dat mensen lang onderweg zijn naar hun zorgmoment, zodat er meer tijd is voor hun sociale dagactiviteiten.
  • We stimuleren seniorenmarkten in de wijken en plekken als de Kastanjehof, een informatiemarkt voor en door oudere mensen.

Psychische zorg

Wanneer mensen in psychische problemen komen, is het van groot belang dat er goede hulp klaar staat. De gemeente kan daarin een belangrijke rol spelen:

  • De gemeente trekt de kar voor het opzetten van een multidisciplinair team van politie, GGD/GGZ, huisartsen, CMD om tot een beter aanpak te komen van psychische zorg in onze gemeente.
  • Daarbij ook vroeg-signalering versterken, rekening houdend met de complexiteit van psychische patiënten.
  • Aandacht voor een sterk 24 uurs contactpunt bij crisisgevallen en voor crisisopvang, zonder beperking op de beschikking.
  • Beschermd wonen op een goed niveau regelen binnen de gemeente:
    • Voldoende woonruimtes beschikbaar
    • Kwalitatief goede woonruimte
    • (24 uurs) bereikbaarheid en toezicht
    • Juiste begeleiding
  • Ondersteuning en begeleiding voor de omgeving van inwoners die psychische zorg behoeven. Dit kan bijvoorbeeld een lotgenoten voorziening zijn.

Deel dit