8.	CULTUUR, SPORT EN SAMENLEVING
Verkiezingsprogramma

8. CULTUUR, SPORT EN SAMENLEVING

Kunst en cultuur troost, daagt uit, onderzoekt, verrast en shockeert, geeft plezier maar zet ook aan tot denken, het raakt en het verbindt. Het is de schatkamer van ons verleden met haar mooie en minder mooie kanten, het geeft uiting aan onze eigen identiteit en onderlinge verbondenheid. Cultuur en sport zijn belangrijke binders voor een gezonde samenleving in onze buurten, wijken en onderling in Geldrop en Mierlo. Belangrijke lijm in een samenleving die steeds meer gepolariseerd raakt en waar verschillende mensen elkaar niet vaak nog face-to-face tegen komen.

Cultuureducatie voor kinderen is belangrijk om cultuur te kunnen delen en emancipatie te bevorderen. Cultuur heeft tenslotte ook een economische betekenis.

Actief deelnemen aan cultuur is voor alle leeftijden en heeft een positief effect op de vitaliteit, de gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn. Creativiteit, in welke vorm dan ook, zet de zintuigen op scherp en zorgt voor nieuwe energie en is noodzakelijk voor de ontwikkeling van ieder mens, jong of oud.

Samenspel en samenwerking geeft kleur aan de vrijetijdsbesteding en is zinvol in alle levensfasen. Het is belangrijk voor de sociale cohesie. Iedere burger moet de mogelijkheid hebben om van voorzieningen gebruik te maken. Maar dit geldt vooral voor kinderen. In latere levensfasen ligt de verantwoordelijkheid om deel te nemen aan cultuur meer in handen van de deelnemer zelf. Cultuur is ook belangrijk voor de leefbaarheid in buurten en steden. Juist voor de PvdA Geldrop-Mierlo is het altijd belangrijk geweest dat alle vormen van cultuur toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen en dat elke cultuuruiting van waarde is.

Cultuur als verbinding tussen mensen

Het gemeentelijk beleid moet zorgen voor een toegankelijk aanbod van voorzieningen om actief deel te kunnen nemen aan cultuur en moeten voor iedere beurs bereikbaar zijn. Voorzieningen dienen geografisch goed gespreid zijn binnen de gemeente, maar ook bestaansrecht hebben.

Een ruim aanbod van voorzieningen voor het actief deelnemen aan cultuur is essentieel. Verschillende smaken, talenten, culturen en kunstvormen komen aan bod. Daarom moeten de voorzieningen van voldoende hoogwaardige kwaliteit zijn en dienst deze kwaliteit geborgd te zijn. Maar ook essentieel is een goed vrijwilligersbeleid. Want zonder vrijwilligers is cultuur bijna onbetaalbaar en gebeurt er weinig.

Een andere belangrijke pijler is het meer vraaggericht aanbieden van cultuur in plaats van aanbodgericht. Maatschappelijk ondernemen door de samenwerking met andere (markt) partijen aan te gaan, samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren. Bij cultuur geldt niet de wet van de grote getallen.

Zo wil de PvdA Geldrop-Mierlo kinderen en jongeren al vroeg laten kennismaken met verschillende kunst en cultuuruitingen, en hun actieve deelname stimuleren. De PvdA Geldrop-Mierlo streeft naar een verbinding tussen binnen en buitenschoolse cultuureducatie en activiteiten.

Goede basisvoorzieningen bestaan uit een goede fysieke infrastructuur, een divers aanbod van gesubsidieerde en niet-subsidieerde aanbieders, programma’s en projecten om mensen te verleiden, een aanbod van cultuur dat goed vindbaar is en voor iedereen toegankelijk.

De lokale overheid en gemeenteraad dient cultureel ondernemerschap en experimenten te stimuleren.

  • We investeren in cultuur in de wijken, omdat dit de leefbaarheid en verbinding versterkt. Dit loopt via de wijkcentra, Hofdael en natuurlijk de straten.
  • We bewaken dat de fair practice code wordt toegepast, om zo goed ondernemerschap te borgen
  • We stimuleren lokale cultuureducatie. Alle kinderen en jongeren, ook volwassenen en ouderen moeten mee kunnen doen aan cultuureducatie. Ze bezoeken met school de lokale musea en culturele instellingen.
  • We brengen alle kinderen in aanraking met kunst en cultuur met de cultuurontdekkingspas; alle jongeren tot en met 25 jaar krijgen een cultuurkaart met een budget
  • Cultureel erfgoed beschermen en behouden we.
  • Opzetten van Sokkeltochten volgens voorbeeld in Land van Cuijk
  • We zorgen ervoor dat onze gemeentelijke musea voortaan een aantal maal per jaar gratis open zijn. Of bijvoorbeeld op ‘een gemeentepas’ waar mensen mee naar theater / museum kunnen.
  • We geven steun aan instellingen en voor makers van kunst en cultuur.
  • We investeren in kunst op straat en op de pleinen. En in theater in en met de wijk (bijvoorbeeld tussen oud en jong)
  • Mensen met een beperking krijgen makkelijk toegang tot kunst en cultuur.
  • We willen jonge startende kunstenaars in hun bestaan als ZZP’er ondersteunen bij het zoeken naar publieke/private financiering, door het bieden van accommodatie en vereenvoudiging van regelgeving. (ZZP-ondersteuningspunt sowieso in het algemeen)
  • Op centrale plekken in de gemeente plaatsten we Plakzuilen voor het aankondigen van culturele activiteiten.
  • In een gemeente als Geldrop-Mierlo hoort wat ons betreft een kunstgalerie, ook na het verdwijnen van de ruimte in het oude PTT-gebouw.
  • We versterken het Saam in Mierlo; zorgen ervoor dat er voldoende ruimte is om activiteiten uit te voeren.
  • De gemeente houdt bij het beheer en behoud van vastgoed rekening met goede accommodaties voor culturele organisaties.
  • Cultuur versterkt de eigen identiteit en verbindt mensen in wijken, maar zorgt ook voor verbinding en saamhorigheid tussen Geldrop en Mierlo. Dit maakt ons als samenleving sterker en kleurrijker. Er zijn allerlei mogelijkheden om met cultuur mensen te verbinden en uit te dagen, we noemen er enkele:
    • Op radio Geldrop-Mierlo tijd voor relax poëzie/proza van onze inwoners
    • Oproep naar bewoners om eigen museumstukken/met name oude voorwerpen vrijwillig af te staan voor een gemeentelijk volksmuseum.
    • In de kernen en de wijken oude vergrotende   foto’s van Geldrop-Mierlo plaatsen
    • De week van de lokale cultuur organiseren.
    • Een vaste expositieruimte voor amateurs creëren
    • Kunstzomersschool( laagdrempelige)aan de rand van bos organiseren
    • Een toneel van en door de bewoners van Geldrop-Mierlo
    • Geldrop-Mierlo danst
    • Het project Samen weven. ( giga tapijt weven : logo en wapen van deze gemeente)
    • Talenten-dag( deelname van jong tot oud) in Kasteeltuin organiseren

Centrum Hofdael en het Patronaat

Er is in de gemeente Geldrop-Mierlo een grote traditie met betrekking tot het culturele leven: kunstbeoefening door amateurs, muziekschool, bibliotheek, poppodia, musea en cultuureducatie.

Juist deze voorzieningen en hun toegankelijkheid staan onder druk door bezuinigingen. Kunst en cultuur moet voor iedereen bereikbaar zijn en het aanbod moet het liefst zo breed mogelijk zijn. Dat biedt ook mogelijkheden tot leren en begrijpen, tot verbinding en ontplooiing. Door de inzet van middelen zoals een (jeugd)cultuurfonds willen wij ervoor zorgen dat cultuur voor iedereen toegankelijk blijft. Cultuur levert een grote bijdrage aan onze samenleving.

Cultuur verbindt, vergroot het blikveld en draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Door goed cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen een creatieve en onderzoekende houding. Creativiteit en innovatie zijn belangrijke voorwaarden voor verdere groei van onze kennissamenleving.

Evenementen dienen zo breed mogelijk te worden opgezet. Wat niet wil zeggen dat kleinschalige kwalitatief goede evenementen bij voorbaat uitgesloten zijn. Groot of breed wil niet altijd zeggen goed. Er dient echter een goed evenwicht te zijn m.b.t. evenementen op het gebied van aanbod, aantrekkingskracht en kwaliteit. Er moet een jaarplanning komen in de vorm van een evenementenkalender waarbij activiteiten in de centra en de wijken in samenhang worden gepresenteerd. Hierdoor krijg je een betere afstemming van evenementen, breng je organisaties en mensen bij elkaar en versterk je elkaars sterke punten.

Centrum Hofdael moet het bruisend hart van Geldrop worden, met een duidelijke verbinding naar de wijkcentra. Uitgangspunt voor de PvdA Geldrop-Mierlo is dat het bestuur van Hofdael samen met name de huidige gebruikers, het Weverij museum en Stichting de Wiele voldoende kennis en kunde in huis hebben om van Hofdael een bruisend hart te maken. Zowel op cultureel als maatschappelijk/verbindend vlak. Zij bieden een breed aanbod aan kunst en cultuur, dienstverlening naar de inwoners op verschillende onderwerpen en werken goed samen. Het uitbouwen en versterken van de driehoek Hofdael, Kasteel en horecaplein is essentieel. Daarin kan het plein op de Bleek het cultuurplein worden. Hierbij maken we de kanttekening dat het Hofdael geen concurrentie mag worden voor de bestaande horeca.

Wij vinden dat de gemeente hierin een duidelijke ondersteunende rol heeft.

Het Patronaat zijn wij als een broertje van Hofdael in Mierlo. Ook daar willen we dat er een sterk cultureel aanbod blijft bestaan voor onze inwoners. De ruimten binnen onze gemeente voor culturele activiteiten (bijvoorbeeld: Patronaat, maar ook de wijkcentra zoals De Dreef, gemeenschapscentrum Zesgehuchten en andere centra) zullen door de gemeente zodanig worden ondersteund dat de verenigingen daar met een redelijke vergoeding in kunnen blijven functioneren, zonder daarbij direct concurrent te worden van de horeca.

Bibliotheek

De bibliotheek staat middenin de samenleving en zet in op maatschappelijke vraagstukken samen met lokale partners. De bibliotheek is belangrijk voor de inwoners op het gebied van participatie en zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Het is een laagdrempelige en toegankelijke plek voor ál haar inwoners voor non formeel leren, ontmoeting, informatievoorziening en voor cultuur.

De bibliotheek is een belangrijke partner voor het onderwijs om het leesplezier en het taalplezier en de taalontwikkeling van kinderen tussen 0 en 23 jaar te stimuleren. Ook ondersteunt de bibliotheek de ouders thuis bij een goede leesopvoeding. De bibliotheek is actief in het bestrijden van laaggeletterdheid, heeft een dementheek en heeft moderne informatievoorzieningen.

De bibliotheek van de toekomst heeft een stevige plek in de samenleving van Geldrop-Mierlo. In de verdere ontwikkeling van de bibliotheek gaat het om het mogelijk maken van jezelf ontwikkelen, andere mensen ontmoeten, debatteren en studeren: een innovatief centrum met functies als bibliotheek, documentatiecentrum, archief voor stad en streek, centrum voor levenslang leren, studieruimte voor studenten, op een centrale goed bereikbare plek midden in Geldrop-Mierlo, maar ook toegankelijk vanuit onze wijkcentra.

Sport

Sport verbroedert en verbindt. Sport is niet alleen goed voor de gezondheid, maar leert jongeren ook spelenderwijs belangrijke sociale vaardigheden. Bij de sportclub komt iedereen elkaar tegen: sportverenigingen staan immers voor iedereen open. Zo bevorderen sportverenigingen de integratie en vormen ze een bindende factor in de samenleving. Voldoende en veilig sporten houdt jonge en oude mensen fitter en gezonder.

Sport en spel zijn belangrijke middelen voor integratie. Sportverenigingen vervullen een belangrijke maatschappelijke functie en zijn in veel wijken en buurten het sociale cement van de samenleving. Het kan ook de kracht van onze gemeenschap versterken tussen mensen uit Geldrop en Mierlo.

Teamsport draagt bij aan de ontwikkeling van teamgeest en het idee van fairplay. Breedtesport is dé voedingsbodem voor topsport. Sport en sportevenementen leveren een bijdrage aan de economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Topsport kan bijdragen aan de positieve uitstraling van de gemeente, topsporters hebben een voorbeeldfunctie voor jongeren in de gemeente.

Kinderen die door armoede niet kunnen meedoen met hun leeftijdsgenoten staan daardoor letterlijk buiten spel. Ze staan buiten de groep en lopen veel sociaal contact mis. Door kinderen de mogelijkheid te geven weer mee te sporten ontwikkelen ze zich sociaal, mentaal en fysiek. Ze presteren beter op school, hebben meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, en bouwen sociale netwerken op. Ze horen er weer bij.

Een gemeente als Geldrop-Mierlo behoort een zwembad te hebben waar jong en oud van kan genieten. Dat is ons uitgangspunt. Voor ons hoeft dit niet persé de constructie met Laco te zijn, als deze steeds maar weer meer geld kost. We kiezen voor een oplossing waarbij de inwoners van Geldrop-Mierlo waar krijgen voor hun geld.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil de deelname van jongeren aan sport blijven stimuleren. Wij willen dat alle kinderen die willen sporten de mogelijkheid geboden wordt om te sporten. Niet alleen omdat bewegen belangrijk is, maar ook omdat sport onmisbaar is voor de sociale ontwikkeling.
  • Binnen het armoedebeleid nemen we belemmeringen om te gaan sporten weg voor kinderen maar ook ouderen. Ook een fysieke of geestelijke handicap mag sportdeelname niet in de weg staan.
  • Leef Geldrop-Mierlo en buurtsportcoaches bereiken al onze inwoners.
  • Sport verdient, naast goed reken- en taalonderwijs en culturele ontwikkeling, een prominente plek op school. Wij stimuleren sport en de inzet van docenten lichamelijke opvoeding in het primaire onderwijs
  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil een sterk sportstimuleringsfonds en dit actief onder de aandacht brengen van kinderen en hun ouders. Sport is er voor iedereen. Ieder kind, volwassene en oudere moet kunnen sporten op zijn of haar niveau.
  • We willen de samenhang en saamhorigheid tussen wijken en tussen Geldrop en Mierlo versterken door vaker onderling sportwedstrijden te houden. Landelijke organisaties vragen we om onze gehele gemeente in één sportrayon te laten vallen.
  • In de inrichting en ontwikkeling van de buitenruimte houden we nadrukkelijk rekening met ‘bewegen’. De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat bij de aanleg van nieuwe wijken, we de Jantje Betonnorm toepassen voor sport en spel. Dit betekent dat minimaal 3 procent van het voor wonen bestemde gebied voor (informele) speelruimte wordt gereserveerd. In bestaande wijken streven we naar inpassing van deze norm.
  • Jongeren bereiken we op een laagdrempelige manier in hun directe woonomgeving met bijvoorbeeld trapveldjes en basketbalpalen.
  • We ontwikkelen samen met de GGD, de provinciale sportkoepel, scholen en maatschappelijke organisaties projecten om overgewicht en obesitas tegen te gaan.
  • Voor ons is multifunctioneel gebruik van sportparken en accommodaties het uitgangspunt. Wij willen dat deze ook overdag beschikbaar zijn voor het onderwijs en activiteiten in het kader van de begeleiding – AWBZ.
  • Bij onderwijshuisvesting zorgen we voor goede gymzalen en sportaccommodaties. De gymnastiekles in het basisonderwijs wordt bij voorkeur gegeven door een vakleerkracht lichamelijke oefening. Het liefst vaker dan twee keer per week; Buiten de schooluren kunnen verenigingen gebruik maken van deze accommodaties.
  • We kiezen voor een zeer kritische houding ten opzichte van de uitbater van ons zwembad, aangezien Laco veel subsidie ontvangt zonder dat het duidelijk zichtbaar is wat er met dit geld gebeurt. De verloedering van het zwembad over de afgelopen jaren is ons een doorn in het oog. Onze inwoners verdienen beter. Uitgangspunt is dat onze gemeente zeker een goed zwembad moet hebben.
  • De gemeente treft een regeling voor kinderen ouder dan acht jaar die nog niet kunnen zwemmen om zo toch deze vaardigheden aan te leren.
  • Wij bieden ‘regionale toppers’, talentvolle kinderen en jongeren die niet worden ondersteund door NOC*NSF, mogelijkheden voor talentontwikkeling in de eigen regio.
  • Sporters en sportverenigingen die op de hoogste nationale niveaus presteren – NOC*NSF-status – ondersteunen we. In ruil voor die steun verwacht de PvdA Geldrop-Mierlo een maatschappelijke inzet van topsporters en verenigingen.
  • De PvdA Geldrop-Mierlo kiest er in beginsel niet voor om (sport)faciliteiten van de gemeente van de hand te doen en te privatiseren. Wij willen marktwerking weren uit dit verbindend deel van onze samenleving.
  • Er komen basisbanen op de sportverenigingen. Dit zorgt dan mensen werkervaring opbouwen en helpt onze verenigingen ook om het tekort aan vrijwilligers op te vangen.
  • We helpen sportverenigingen bij het verduurzamen door middel van gunstige leningen. Bij aanleg of renovatie van accommodaties kiezen we voor materiaal met lage milieubelasting.
  • We bieden sportcoaches en trainerscursussen aan zodat ze beter kunnen omgaan met agressie en asociaal gedrag. We stimuleren een veilig sportklimaat zonder pesterijen of discriminatie.
  • We zetten in op het versterken van de maatschappelijke bijdrage van de sportverenigingen. Bijvoorbeeld zodat mensen met een beperking ook mee kunnen doen. (met juiste begeleiding)

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn zeer gemotiveerd om hun vrijwilligerswerk te doen en zij leveren daardoor een krachtige bijdrage aan leefbaarheid, zorg en welzijn in de samenleving. De PvdA Geldrop-Mierlo erkent dat de samenleving niet goed zou functioneren zonder de inzet van vrijwilligers. Denk maar aan de mensen die speeltuin de Viking runnen, de vrijwilligers in Hofdael en de wijkcentra, de koffiekar in de Coevering, allerlei sociale initiatieven in de wijken of de mensen die afval in de bermen opruimen, de afvalprikkers. Er gebeurt enorm veel door vrijwilligers in onze gemeente. Wat vinden wij?

  • Een vrijwilligerscentrale of steunpunt is een logische partner voor de gemeente. Belangrijk hierbij is hoe de gemeente haar opdrachtgeverschap invult. Een vrijwilligerscentrale is een netwerkorganisatie die werkt vanuit de menselijke maat en legt daardoor gemakkelijk verbindingen tussen mensen.
  • Speciale doelgroepen kunnen worden geholpen bij hun inzet tot vrijwilliger.
  • Steeds moeten we alert zijn dat we vrijwilligers blijven stimuleren, motiveren en waarderen voor hun werk. Daarbij pleiten we voor eerlijke, duidelijke afspraken over een vrijwilligersbijdrage.
  • We vinden dat de gemeente de vrijwilligers minimaal eenmaal per jaar in het zonnetje moet zetten, zij zijn van groot belang voor de gemeente en de sociale verbindingen in onze maatschappij. Dit kan door middel van een klein gebaar, zoals ook bij mantelzorgers gebeurt.
  • Vrijwilligerswerk mag nooit de vervanging zijn van betaald werk.

Deel dit