09. Jongeren in Geldrop-Mierlo
Jongeren moeten in hun eigen buurt de ruimte krijgen zich te ontplooien, bewegen en elkaar te ontmoeten. Jongeren moeten zich thuis kunnen voelen in Geldrop-Mierlo. Pubers zijn meer dan alleen maar hangjongeren. Het is voor hun hele verdere leven en ook voor de maatschappij van levensbelang dat kinderen een stabiele basis hebben en liefdevol worden opgevoed.Toch zijn er jongeren die, soms al op erg jonge leeftijd, in de knel komen. Bijvoorbeeld omdat er thuis ruzie is. Verwaarlozing en kindermishandeling komen vaker voor dan we denken. Er is een breed scala aan jeugdhulpverlening beschikbaar, waar een groot deel van de jongeren met een hulpvraag terecht kunnen. De PvdA Geldrop-Mierlo heeft de afgelopen jaren zich ingezet om een verordening Jeugdhulp tot stand te brengen. En het is ons gelukt. De komende raadsperiode wil de PvdA Geldrop-Mierlo ervoor zorgen dat de jeugdhulp laagdrempelig is en de wachttijden kort.
De gemeente heeft een belangrijke rol in het jeugdbeleid. Waar dat nodig is, moet de gemeente ouders ondersteunen bij hun opvoedende taken en in het geval van echte probleemgezinnen kan geen sprake zijn van vrijblijvendheid. Vanzelfsprekend hebben zowel jongerenwerk en ook scholen een belangrijke signalerende functie.
Daarnaast is het noodzakelijk dat de gemeente in de gaten houdt dat de jeugdhulpverlening goed blijft verlopen. Jongerenwerkers worden vanwege hun contacten met moeilijk bereikbare jongeren steeds meer ingezet op overlastbestrijding, veiligheid en hulpverlening. Jongerenwerk heeft een doorverwijzende taak als het om hulpverlening gaat. Wel houden zij het proces naar hulpverlening zo goed mogelijk in de gaten. Ze komen daardoor nauwelijks toe aan hun gewone preventieve werk: jongeren helpen zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij. Goed jongerenwerk voorkomt mede onveiligheid, criminaliteit en dure jeugdzorg. Goed jongerenwerk richt zich op talentontwikkeling, geven van voorlichting, weerbaarheidstraining en de jongeren ondersteunen op weg naar hun volwassenheid
Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!
Jongeren weten al heel goed wat zij nodig hebben en zij zouden de gemeente daarin prima kunnen adviseren. De PvdA Geldrop-Mierlo vraagt al een paar jaar om een jongerenraad en we zijn blij dat de eerste stappen om een actieve jongerenraad op te gaan richten, nu gezet zijn.
Fijn opgroeien in Geldrop-Mierlo
met eerlijke kansen
Daarom wil de PvdA Geldrop-Mierlo:
- Dat de gemeente niet alleen aandacht heeft voor speelvoorzieningen voor kleine kinderen, maar ook ruimte en geld besteedt aan voorzieningen voor de oudere jeugd, liefst in nauw overleg met de jongeren zelf.
- Dat er minder bureaucratie is, meer preventie en snellere aanpak van de problemen.
- Alle jongeren moeten kunnen sporten. We stimuleren het programma ‘Jongeren op gezond gewicht en Sjors sportief en zorgen ervoor dat ook jongeren die in armoede opgroeien in beweging kunnen blijven en hun sociale contacten kunnen opbouwen.
- Dat jeugdwerkloosheid, armoede en radicalisering van jongeren actief bestreden wordt. De jeugdwerkloosheid wordt aangepakt met extra (leer)banen, stageplaatsen en leerwerkplaatsen. Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven wordt gestimuleerd en leerwerkcheques motiveren bedrijven om jongeren aan te nemen.
- Dat er met de jongeren onderzocht wordt wat de ze nodig hebben binnen de gemeente, wat ze verwachten van de gemeente. Dat er verdere stappen gezet worden om een actieve jongerenraad op te richten.
- Een goede samenwerking tussen scholen, jongerenwerk en hulpverlening is van belang.
- Dat de gemeente het bevoegd gezag in samenwerking met de leerplichtambtenaren laat surveilleren in de wijk, om spijbelende jongeren aan te spreken op hun spijbelgedrag. De leerplichtambtenaar houdt spreekuur voor ouders en leerlingen op school.
- Specifieke aandacht voor alcohol- en softdrugsmisbruik onder jongeren in nauwe samenhang met scholen en verenigingen in de regio, en met organisaties die veel expertise hebben op dit gebied. Er moet voorlichting voor jongeren en ouders komen.
- Het jongerenwerk zou een vast jaarprogramma omtrent alcohol- en drugpreventie kunnen ontwikkelen
- Jongerenwerk krijgt een effectieve opleiding om radicalisering onder jongeren te signaleren, voorkomen en aan te pakken.
- Dat de verslavingszorg beter aansluit op de zorgvraag van jongeren met meervoudige, complexe problemen.
- Dat alle beleidsonderwerpen die betrekking hebben op jeugdzaken, samen met de onderwijsportefeuille, onderbrengen bij één wethouder.
- Dat het jongerenwerk een structurele basisvoorziening wordt in de wijken en duidelijk aanwezig is in Geldrop en Mierlo. Met de daarbij behorende structurele financiering. ‘Brandjes blussen’ door jongerenwerk kan dan via incidentele financiering geregeld worden.
- Een volwaardige bezetting van het jongerenwerk in beide dorpen. In een debat willen we graag inventariseren wat er nodig is.
- Het verzoek om nog een vrouwelijke jongerenwerker honoreren.
- Sport inzetten bij jongerenwerk. Ook bij het jongerenwerk voldoende aandacht aan sportactiviteiten besteden. Door samenwerking met sportverenigingen en onderwijs kan overlast en probleemgedrag voorkomen worden.
- Een positief jeugdbeleid waarin we uitgaan van versterking van de eigen kracht van ouders en kinderen en ingrijpen wanneer dat nodig is.
- Dat kinderen van ouders die chronisch ziek zijn of verslaafd extra ondersteuning aanbieden. Waarbij specifiek ook aandacht is voor mantelzorg.
- Wanneer de veiligheid van het kind in het geding komt, wordt er zorgvuldig ingegrepen en zijn er voldoende goede opvangvoorzieningen beschikbaar.
- Er gewerkt wordt met meldcodes voor het herkennen van signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Professionals worden getraind op het herkennen van deze signalen.