Achterkamertjes terug in dorpspolitiek Geldrop-Mierlo

Door Richard van de Burgt op 2 juli 2019

Slecht nieuws voor de democratie in onze gemeente: de achterkamertjes zijn weer in opmars. We keren terug naar de dorpspolitiek van 2013. Ik had een duidelijk flashback naar de vorige periode toen dat flinke spanningen gaf (zie link). Dat werd pijnlijk duidelijk deze week bij de behandeling van de financiële situatie van onze gemeente. Een belangrijk punt, want door de miljoenentekorten in de zorg ziet de situatie er op dit moment niet heel goed uit.

Korte tijd voor de gemeenteraadsvergadering kregen raadsleden een e-mail die duidelijk op de post was gedaan vanuit de achterkamertjes. Er lag een nieuw voorstel van de coalitie en D66 voor de oprichting van een zelfbenoemde werkgroep met daarin Nico van Dijck (CDA), Ton van Happen (D66) en Frans Stravers (DGG). Het was niet zomaar achterkamertjes werk, maar ook nog duidelijk een slecht voorbereide haastactie. Waarom? Om verschillende redenen.

Allereerst hebben we een raadscommissie ‘Samenleving’ die zich bezig houdt met de zorg. Daarin zitten de specialisten van de partijen. Slechts één van de leden van de voorgestelde werkgroep zit in die commissie (de heer van Dijck), maar nog maar net. Dus de specialisten worden niet betrokken.

Daarnaast is er in de commissie samenleven de afgelopen maanden hard gewerkt aan de vraag wat we belangrijk vinden in de zorg, de kernwaarden. Door niemand van die groep erbij te betrekken geef je het signaal dat het gedane werk niet zo belangrijk wordt gevonden.

Ook het plotselinge moment is vreemd; als PvdA hebben we vorig jaar al geopperd om via de commissie of een werkgroep meer inbreng te verzamelen uit de raad. Maar goed; regeren is vooruit zien, dat zat er zo last-minute voor coalitie natuurlijk niet meer in. Dit voorstel is duidelijk niet goed doordacht.

Direct nadat het voorstel binnenkwam hebben we als PvdA Geldrop-Mierlo aangegeven dat we mee willen denken en doen. Dat had geen zin, het was duidelijk in die achterkamertjes al afgetimmerd. Ons aanbod werd kort afgedaan: “Kan niet”. Vreemd, want in het amendement staat dus echt dat we vooral moeten samenwerken om tot het beste resultaat te komen. Holle woorden dus. We worden allemaal af en toe bijgepraat.

Frans Stravers gaf namens coalitie en D66 aan dat het allemaal snel moest. Er was dus geen tijd om met andere partijen te overleggen. Dat is een ‘leuke’ manier om te zeggen dat het al in de achterkamertjes is bepaald.

Sinds 2013 hebben we een lange weg doorgemaakt om deze raad in een open, constructieve manier te laten samenwerken. Na de verschuivingen in de toenmalige coalitie, waarbij DGG uit het bestuur verdween, ging dat ook en zelfs steeds beter. De afgelopen tijd merken we als PvdA Geldrop-Mierlo dat daar de klad in komt. Er gebeurt veel meer op de achtergrond; niet in een open, eerlijke, constructieve omgeving.

Het amendement dat nu op tafel ligt laat zien dat we terug zijn bij af. Terug in 2013. Er zijn weer achterkamertjes en we moeten maar afwachten wat daar besloten wordt. Ik betreur dit. Ik denk ook dat we als PvdA Geldrop-Mierlo, samen met andere partijen, een goede inbreng kunnen leveren.

Deze welwillende partij haakt voor nu af. Ik hoop dat de fracties van met name CDA, GroenLinks en ook DPM en DGG de komende tijd nog eens goed evalueren waar de frisse wind van voorheen is gebleven.D66 mag dat trouwens ook doen. Ik hoor graag wanneer de deur weer open gaat, zodat we weer op een goede manier met elkaar vooruit kunnen.

Richard van de Burgt

Hoe het in de vorige periode verliep: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/206641/Coalitie-Geldrop-Mierlo-valt-vanwege-arrogantie-en-achterkamertjespolitiek

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander. Geldrop-Mierlo is nu al ruim 16 jaar mijn thuis. Ik woon er samen mijn vriend Ronald en onze labradorpuppy Lima. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider in de Brainport Eindhoven regio van beroep. Ik draaide ongeveer

Meer over Richard van de Burgt