Gaan we een stap vooruit met het zwerfaval in Geldrop-Mierlo?

Door Paul Elsendoorn op 29 juni 2019

Als PvdA krijgen we regelmatig vragen en klachten doorgestuurd van mensen die maar geen antwoord krijgen van de gemeente. Dat is de reden waarom we als partij in de gemeenteraad steeds hameren op het goed en snel afhandelen van dit soort meldingen. In sommige gevallen stellen we vragen in de raad. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan op het gebeid van zwerfafval. We krijgen namelijk heel vaak mailtjes met foto’s van mensen die last hebben van zwerfafval in hun wijk of straat.

foto’s van inwoners van Geldrop-Mierlo

Zwerfafval is erg slecht voor de leefbaarheid in een wijk. Zodra er eenmaal afval ligt, komt er steeds meer bij. Een plek wordt een dumpplaats en mensen lijken overal vandaan hun troep te komen brengen. Het zwerfafval zorgt ervoor dat mensen zich veel minder prettig voelen in hun wijk, het is een uitnodiging tot verdere verloedering en het trekt ongedierte aan.

De gemeente kan een rol spelen als het gaat om zwerfafval. Allereerst; voorkomen is beter dan genezen. Dus het zou goed zijn als daar meer aandacht voor komt. Maar er zijn nog andere maatregelen. Het afval ontstaat vaak op plekken waar containers staan. Sommige gemeente hebben daar camera’s bij hangen, of er worden bloemperken aangelegd. Dat voorkomt dump. Handhaving is van groot beland en als het afval er dan toch ligt, moet het zo snel mogelijk worden opgeruimd om erger te voorkomen.

Paul Elsendoorn van de fractie van PvdA Geldrop-Mierlo ging op onderzoek uit en vond een andere mogelijkheid. Het gemeentelijk vuilophaalbedrijf Cure heeft een dienst om afval bij containers op te ruimen. Cure werkt ook in Valkenswaard en Eindhoven, die gemeenten maken gebruik van deze dienst. De gemeente Geldrop-Mierlo is de enige die er geen gebruik van maakt.

Dat was voor de PvdA een reden om een motie op te stellen om de gemeente op te roepen om te onderzoeken wat de kosten zijn van deze dienst en wat deze inhoudt. We willen graag dat de gemeente dat op een rijtje zet op; met alle voordelen en nadelen. Voor het einde van het jaar willen we dan besluiten of we er alsnog gebruik van gaan maken. Paul Elsendoorn zegt; “De verantwoordelijke wethouder van Ottendijk (GroenLinks) dacht dat wij als PvdA allerlei foto’s van zwerfaval hebben verzameld. Dat is niet zo; het zijn bezorgde inwoners van onze gemeente die deze foto’s maken. Dat heeft mogelijk zijn ogen toch weer wat verder geopend voor het probleem, dat echt serieus is en moet worden aangepakt”.

Na enige discussie in de gemeenteraad werd de motie in stemming gebracht. De meerderheid stemde voor, alleen DGG en DPM stemden tegen het voorstel. Dit betekent dat we nu wachten op een goed onderbouwd voorstel van de wethouder. Wij hopen erop dat we zo een stap vooruit kunnen zetten tegen het zwerfafval in Geldrop-Mierlo.

 

Paul Elsendoorn

Paul Elsendoorn

Paul Elsendoorn

Mijn naam is Paul Elsendoorn. Ik woon al meer dan 47 jaar in Mierlo en ben een echte ondernemer. In Mierlo ben ik rijschoolhouder geweest, heb ik producten ontwikkeld en zorg ik nu voor onderkomen voor organisaties en bedrijven in ons bruisende dorp. Ik heb drie dochters en negen kleinkinderen, die bijna allemaal nog in

Meer over Paul Elsendoorn