Stijgende brandstofprijzen en gasprijzen die door het dak gaan. We hebben er allemaal mee te maken. Vanuit Den Haag zijn er maatregelen genomen om alle gezinnen in Nederland een compensatie te bieden. Maar dat biedt lang niet iedereen voldoende soelaas. Nu al zijn er mensen die maar een paar keer per maand kunnen douchen, of die de verwarming amper aan kunnen zetten en met dikke kleren en een winterjas in hun huis zitten. Energiearmoede heet dan, en ik vind dat onwenselijk.
Wie hebben het meeste last van deze hoge prijsstijgingen? Met name de mensen met een kleine portemonnee, die al kwetsbaar waren voor energiearmoede. Zij geven relatief een hoger deel van hun inkomen uit aan gas en elektriciteit. Het totale maandbedrag is voor deze inwoners vaak ook hoger wanneer ze in slecht geïsoleerde huizen wonen. Dus een prijsstijging van energie heeft een enorm effect op hun huishoudboekje.
Gelukkig heeft de centrale overheid nog een extra bedrag beschikbaar gesteld voor energiesteun aan deze kwetsbare huishoudens. Voor Geldrop-Mierlo gaat dit om een bedrag van minimaal 250.000 euro. Voor dat geld mag het gemeentebestuur hulpmaatregelen treffen aan gezinnen die het moeilijk hebben. Dat kan in allerlei vormen, denk bijvoorbeeld aan extra isolatie-maatregelen.
Ik heb met er als fractielid van de PvdA Geldrop-Mierlo hard voor gemaakt dat de gemeente nu al gaat bepalen wat ze met het geld gaan doen. Een proactieve houding is keihard nodig. Want als we eerst gaan wachten tot het geld er is en daarna pas gaan kijken wat we ermee doen, dan merken deze gezinnen pas in de zomer iets van de hulp. Isolatiemaatregelen hebben meer effect in de komende koude wintermaanden.
De PvdA Geldrop-Mierlo heeft daarom in de gemeenteraad steun gevraagd voor deze proactieve houden. De oproep werd unaniem gesteund. Dit betekent dat de gemeente nu al plannen gaat maken, samen met maatschappelijke instanties, om voorbereidingen te treffen. Als het geld dan binnenkomt, kan het meteen ten goede worden ingezet. Een kwestie van durven en doen!