Reactie PvdA op doelstellingen-akkoord DGG-CDA-DPM

15 juni 2022

Onderstaand leest u onze reactie die tijdens de bijzondere raadsvergadering op donderdag 9 juni is voorgelezen door PvdA-raadslid Gerloes van Nunen, als reactie op het doelstellingenakkoord.

Voorzitter, wethouders, collega raadsleden, geachte aanwezigen,

Dit is een belangrijk moment. De start van een volgende politieke periode in Geldrop-Mierlo na de verkiezingen in maart. En ondanks, of dankzij, de verkiezingsuitslag, het is maar hoe je er naar kijkt, gaat het bestuur in dezelfde samenstelling verder. Het aantal wethouders wordt uitgebreid en er ligt een doelstellingenakkoord. Over dat akkoord praten we vanavond.

Als PvdA Geldrop-Mierlo hebben we ervoor gekozen om dit doelstellingenakkoord voor te leggen aan onze leden. Afgelopen week is met hen uitvoerig stilgestaan bij het akkoord. Ik zal de conclusies delen en proberen dit kort te houden.

Allereerst de introductieparagraaf van het akkoord; wij pleiten al jaren voor meer samenwerking, snelheid in besluitvorming en daadkracht en daar is nu uitvoerig aandacht voor.

Ook het PvdA pleidooi voor een capaciteitsbegroting naast een financiële begroting komt sterk naar voren. Wij zijn er van overtuigd dat dit gaat helpen om de daadkracht te versterken. Dat is mooi. Verder bestaat de intro met name uit ‘feel good’ tekst over onze gemeente als ‘groen en sfeervol’, ‘prettig en veilig’, waarbij concrete cijfers ontbreken.

Er worden wat grote thema’s benoemd; echter wij hadden de schrijnende woningcrisis en klimaatcrisis liever duidelijk benoemd zien worden. We zien ambities en dat is mooi en tegelijk ook een akkoord dat in onze ogen op belangrijke punten visiearm is, waarbij we grote uitdagingen missen. En dat is jammer.

Daarnaast zijn we in detail door de onderwerpen gelopen. Daar vinden we goede zaken in terug, maar er zijn vanuit ons perspectief bij elk hoofdstuk wel in meer of mindere mate kanttekeningen te plaatsen. Niet vreemd natuurlijk, want wij hebben het stuk niet geschreven.

Om wat voorbeelden te noemen. We zien op het gebied van wonen (en dan met name betaalbaar wonen) een verschuiving de goede kant op, maar wij zijn nog niet gerustgesteld dat dit voldoende is.

Als het gaat over Recreatie zijn wij aardig akkoord met de tekst, maar vallen we over het idee om het Sang meer onder de aandacht van het toerisme te brengen. Kwetsbare natuur willen we niet schaden maar behouden.

We vinden de paragraaf over cultuur niet sterk, en vrezen dat er op deze wijze een verarming van aanbod gaat optreden.

Wij bespeuren een tekort aan aandacht voor het thema klimaatbeheersing en vergroening. Er staat niks over het aardgasvrij maken van onze wijken, we missen een integrale kijk en zeker nu de duurzaamheidsnota onlangs werd ingetrokken bekruipt ons het gevoel dat dit mogelijk de minst groene coalitie van Geldrop-Mierlo in jaren zou kunnen worden.

Het moge duidelijk zijn, we gaan deze thema’s goed volgen, meedenken en laten ons graag op positieve wijze verrassen door het nieuwe college.

Voor mobiliteit geldt; dit thema is aardig in lijn met de visie van onze partij, alleen de timing is veel te laat. We begrijpen niet dat belangrijke onderwerpen als Eeneind-West en de verbreding van de A67 geen aandacht krijgen.

Opvallend voor ons is ook dat er zeer veel tekst gewijd wordt aan digitalisering. Zeker ten opzichte van sociaal nijpende thema’s als armoede bestrijding, vereenzaming en de tweedeling in de maatschappij. Wij zouden daar liever meer aandacht voor zien en willen benadrukken dat wij het risico zien op een lokale versie van de toeslagenaffaire door de verdere digitalisering die deze coalitie belangrijk vindt.

Dat zijn enkele kanttekeningen, maar bovenal kan ik ook melden; de sociaal democraten in onze gemeente kunnen zich in hoofdlijnen vinden in de richting van het akkoord.

Tot zover de inhoud. Dan het akkoord zelf. Het heet een doelstellingenakkoord. Als je er met een roze bril naar kijkt, dan zie je slechts enkele échte concrete doelstellingen, en dat stelt teleur. Dit zou extra duidelijk worden als het gevraagde overzicht van concrete doelstellingen zou zijn toegevoegd, maar dat missen we.

Sommige thema’s hebben geen enkele doelstelling, andere thema’s noemen een streef getal, maar het blijkt dat, ne we de stand van zaken niet weten en hoe we dat gaan meten, dit nog moet worden uitgezocht.

Dat staat in schril contrast met de opzet van deze coalitie om doelen SMART te definiëren. De PvdA heeft zich op positieve wijze ingezet door drie doelen uitvoerig SMART uit te werken. Een bekentenis: dit was niet eenvoudig. Uiteindelijk zien we maar een paar losse stukjes terug van dat werk.

Het akkoord mag best een doelstellingenakkoord heten, het is wat dat betreft beter geformuleerd dan eerdere akkoorden, maar het is eigenlijk een coalitieakkoord. Het feit dat er om te beginnen input is gevraagd van alle partijen is positief, alleen het vervolg liet te wensen over. Daarbij is wel in bepaalde mate input gevraagd bij de oppositie. Dat is ook een stapje voorwaarts.

Ook het instellen van een externe formateur, namelijk de heer Godfried van Gestel, hebben wij als zeer positief ervaren. Deze stap werd laat gezet en wij zien wel dat hij onvoldoende ruimte heeft gekregen om tot een breed gedragen akkoord te komen. De samenwerking met hem verliep erg prettig en wij willen hem namens de PvdA Geldrop-Mierlo hartelijk danken voor zijn bijdrage.

Als PvdA Geldrop-Mierlo hebben we tijdens een extra ingelaste ledenvergadering een discussie gehouden over hoe we omgaan met dit akkoord. Het was een interessant debat, met een kritisch constructieve blik van onze leden.

Het akkoord riep veel vragen op, te veel vragen, over zowel de tekst, inhoud als over de doelstellingen. Daarom kunnen we niet volmondig ja zeggen. Maar ook niet nee. En dat is een dilemma. De breed gedragen eindconclusie was dat we het voorliggende coalitieakkoord voor kennisgeving willen aannemen. Veel van onze bevindingen worden ook beschreven in de terugkoppeling van de burgemeester en ambtenaren; die wij dan ook onderstrepen. Het feit dat het overgrote deel van de doelen niet te meten is, zorgt er ook voor dat het moeilijk is om hier 100% achter te gaan staan als partij die niet direct aan de knoppen zit. Er ontbreken (voor ons) belangrijke onderwerpen, zoals eerder aangegeven.

Wij zien het niet als ons stuk en dat komt ook deels door het gevolgde proces. Maar wij willen er graag op een kritische wijze mee werken, zoals ook gebeurd is in de afgelopen coalitieperiode. Wij zijn zeer bereid om met de coalitie samen te werken om de komende vier jaar tot een succes te maken en zullen mee blijven denken om doelen die onze inwoners vooruit helpen te verwezenlijken.

Wij zijn blij dat er, in beperkte mate, toch nog sprake is van enige diversiteit in het college en wensen met name de toekomstige vrouwelijke wethouder van het CDA succes toe. Wij wensen ook de “nieuwe” coalitie een goede, gezonde en inspirerende samenwerking toe, met veel wijsheid.

Tot slot bedanken wij alle kiezers die op de PvdA hebben gestemd en ervoor gezorgd hebben dat wij van 1 naar 3 zetels zijn gegaan. Wij zullen ons best doen om onze sociaal democratische uitgangspunten onder de aandacht van dit college te brengen.