Spoeddebat: raad wil dat openheid terugkomt

Door Richard van de Burgt op 8 oktober 2019

Als PvdA Geldrop-Mierlo hebben we samen met VVD en SAMEN, inclusief steun van D66, een spoeddebat aangevraagd over de veranderingen die we duidelijk zien in de manier waarop de gemeenteraad op dit moment werkt. We willen niet terug naar het verleden. Voorheen hadden we in Geldrop-Mierlo namelijk te maken met dorpspolitiek die werd gedomineerd door DGG en haar fractievoorzitter Frans Stravers. De werkwijze van deze partij was om veel achter de schermen te sturen. Er waren flink wat gesprekken in de achterkamertjes. Dit veranderde na de val van de coalitie in januari 2016. Op dat moment kwam er een nieuwe frisse wind in de raad. Openheid, waarin meer ruimte was voor discussie. Het gevolg was nieuwe energie, betere besluiten en inwoners konden veel beter zien waar elke partij echt voor stond.

Sinds het vertrek van burgemeester Link, begin dit jaar, zien we elke maand een nieuw teken aan de wand dat die open manier van werken de nek wordt omgedraaid. In het betoog (zie link hieronder voor de tekst) dat ik tijdens het spoeddebat hield, verklaar ik hoe dat te merken is. Dat is confronterend en harde woorden zijn gevallen. Maar het was nodig, want als raadslid hebben we allemaal de taak om de openheid van de democratie te beschermen. Daarom is er ook zo hard aan de  bel getrokken. We willen geen gemeenteraad die voor de bühne vergadert, want dat is slecht voor het bestuur van onze gemeente en het vertrouwen in de politiek. Dat is niet mijn manier van werken.

In eerste instantie was het spoeddebat vooral een welles-nietes discussie tussen de verschillende partijen. Niet fijn, maar dit heeft geholpen: we hebben elkaar de spiegel voorgehouden. Tijdens het debat werd duidelijk dat we allemaal willen dat de openheid terugkomt. Daar is extra aandacht voor nodig. De boodschap dat we die openheid met z’n allen moeten bewaken is luid en duidelijk aangekomen. Het mooie was dat elke partij dat op een eigen manier bevestigde, de openheid kwam al tijdens de discussie terug. Het ziet er naar uit dat we nog net op tijd waren om de dorpspolitiek en de achterkamertjes in de kiem te smoren.

Richard van de Burgt, fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo

Link: betoog werkwijze raad

integraal filmpje van het afgenomen interview van Studio040 (let niet op het gerinkel van kopjes):

https://youtube.com/watch?v=HIrJdqB0POg

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander. Geldrop-Mierlo is nu al ruim 16 jaar mijn thuis. Ik woon er samen mijn vriend Ronald en onze labradorpuppy Lima. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider in de Brainport Eindhoven regio van beroep. Ik draaide ongeveer

Meer over Richard van de Burgt