05. Een sociale gemeente

Kiezen we voor een gemeente waar iedereen telt en meedoet? Kiezen we ervoor om mensen die in de bijstand terecht komen, snel weer actief te krijgen? Kiezen we voor een gemeente zonder kinderarmoede?

Minima beleid

De PvdA Geldrop-Mierlo accepteert geen armoede. Armoede geeft achterstand en leidt tot sociale uitsluiting. Een inkomen hebben is van groot belang voor een zelfstandig leven. Mensen met een laag inkomen, ook zzp’ers, moeten dezelfde mogelijkheden krijgen om zichzelf te ontplooien en te participeren als ieder ander.  Als de bestaanszekerheid in gevaar is, krijgen minima ondersteuning om er weer bovenop te komen. Tegemoetkomingen en kwijtscheldingen zijn instrumenten die hierbij ingezet kunnen worden. Preventie is uitgangspunt. We willen inwoners ondersteunen die schulden dreigen op te bouwen of in de ‘armoedeval’ terecht dreigen te komen. Het is belangrijk dat onze inwoners de voorzieningen die er zijn om hun te helpen kunnen vinden en ze ook aanspreken. We willen voorkomen dat mensen door slechte toegankelijkheid, vindbaarheid of door schaamte voorzieningen niet aanspreken en in grotere problemen terecht komen

We willen vereenzaming voorkomen. Dit kan door bijvoorbeeld mensen in de bijstand meer de mogelijkheid te geven om zich in te zetten in vrijwilligerswerk of maatschappelijke dienstverlening. Bijstandsgerechtigden mogen best als tegenprestatie voor de uitkering werk verzetten, waarbij natuurlijk rekening wordt gehouden met opleiding en affiniteit. Vanzelfsprekend mag dit vrijwilligerswerk niet leiden tot problemen met het vinden van “normale” arbeid of verdringing op de arbeidsmarkt;

Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!

Armoede is geen kinderspel

We willen dat er een kindpakket komt (zie ook kindpakketwijzer.nl en de site van de Kinderombudsman). Hiermee kunnen alle kinderen, onafhankelijk van het inkomen van hun ouders, meedoen aan sport- (zoals gratis zwemles) en cultuuractiviteiten. De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat er voldoende budget voor beschikbaar komt. Ook werkende ouders met een inkomen tot 130% van het minimumloon kunnen straks een beroep doen op dit kindpakket.  Kinderen die opgroeien in achterstand hebben gelijke rechten op ontplooiing, door invoering van het kindpakket zorgen we voor een goede start.

De PvdA Geldrop-Mierlo   DURFT TE KIEZEN
voor          een          sociale         gemeente

Bestaanszekerheid vanuit vertrouwen

De PvdA Geldrop-Mierlo werkt op basis van vertrouwen in de samenleving. Puur sturen op controle en straf werkt niet stimulerend. Sterker nog; dit kost meer geld en stompt mensen af. Uiteraard blijft in een aantal gevallen toezicht nodig, maar niet als doel, maar als middel om onjuist gebruik te voorkomen.

Wij willen mensen positief stimuleren.

Mensen zijn in de basis zelfredzaam en willen vooruit in het leven en zich nuttig maken. Mensen zijn in de basis sociale wezens, die met anderen willen (samen)werken. In de meeste gevallen kunnen zij zelf een plek in de samenleving vinden met betaald werk of vrijwilligerswerk. Inwoners die dit niet lukt krijgen hulp en ondersteuning. De PvdA Geldrop-Mierlo wil de participatiewet uitvoeren op basis van vertrouwen, met als uitgangspunt het genereren van gelijke kansen voor iedereen. Mensen die zich willen omscholen krijgen hiervoor een budget. Zij bepalen zelf voor welke opleiding zij dit geld willen gebruiken.

Deelname aan de arbeidsmarkt moet lonen. Mensen die werken hebben een hoger inkomen dan iemand met een uitkering.  Wij willen een getrapte beloning van mensen die participeren vanuit een uitkering. De PvdA Geldrop-Mierlo is nieuwsgierig naar nieuwe vormen van het bieden van bestaanszekerheid aan mensen. Er is vertrouwen in de intrinsieke motivatie van mensen om het beste uit zichzelf te halen. Daarom zijn wij, ook in het kader van de participatiewet, voorstander van het uitvoeren van een grondig praktijkonderzoek naar een vorm van basisinkomen. Jongeren onder de 27 jaar zitten niet thuis.  Ze werken of gaan naar school.  De PvdA Geldrop-Mierlo wil voorkomen dat kwetsbare groepen, zoals senioren, laaggeletterden, digibeten en statushouders, tussen wal en schip vallen, daarom zullen voor die groepen extra middelen beschikbaar moeten worden gesteld. Voor een deel van de mensen is werk niet meer mogelijk. Zij ontvangen tijdig een uitkering en we helpen ze om indien mogelijk op een andere wijze deel te nemen aan de samenleving vanuit hun talent. De gemeente helpt deze mensen invulling te geven aan hun leven, zoals met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Het voorkomen van sociale uitsluiting en tegengaan van schulden staat daarbij voorop.  Het aanvragen van een uitkering, schuldhulpverlening of minimabijdrage verloopt snel en zonder wachtdagen.

Dit alles betekent voor de komende raadsperiode dat:

  • Er zullen cursussen en coaching worden aangeboden om de afstand van de arbeidsmarkt te verkleinen.
  • Actieve voorlichting over inkomensondersteuning moet ervoor zorgen dat mensen optimaal gebruik maken van de beschikbare voorzieningen.
  • De PvdA Geldrop-Mierlo gaat voort op de weg om in de bijzondere bijstand doelbijdragen te verstrekken speciaal voor kinderen. Hun ontwikkeling mag niet lijden onder armoede.
  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil collectieve contracten sluiten voor inkoop van elektriciteit, gas (hierbij gaan we uit van groene energie) en andere nutsvoorzieningen ten behoeve van minima om zo te zorgen voor lagere lasten.
  • De collectieve aanvullende zorgverzekering zal uitgebreid worden met de afkoop van het wettelijk eigen risico in de zorgverzekering.
  • De collectieve aanvullende zorgverzekering en bijzondere bijstand moeten toegankelijk worden voor inkomens tot 130% van het minimum loon.
  • Het is een taak van de gemeente om de sociale organisaties te helpen, die mensen ondersteunen voor een menswaardig bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de Voedselbank, Stichting Leergeld en Kloffie.

Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!

Schulden

Schulden komen voor in alle lagen van de bevolking, ook bij mensen met een goede baan of een eigen bedrijf/zzp. De gemeente helpt iemand met schulden door middel van gesprekken, coaching en doorverwijzing naar de juiste hulpverleners, in woorden die men begrijpt (dat geldt ook voor statushouders). PvdA Geldrop-Mierlo wil dat de gemeente met schuldeisers en hun deurwaarders en incassobureaus afspraken maakt waarbij rekening wordt gehouden met de omstandigheden. Dit om te voorkomen dat mensen verder de armoede in worden gedrukt. Inningskosten vormen bijvoorbeeld soms het merendeel van de schuld en moeten dus omlaag. Jongeren krijgen al vroeg op school voorlichting over het omgaan met geld. Zo kunnen schulden op latere leeftijd voorkomen worden.

Dit alles betekent voor de komende raadsperiode dat:

  • Mensen met schulden hebben recht op schuldhulpverlening, zonder wachtlijst, snel ingrijpen voorkomt extra problemen.
  • De gemeente biedt, ter voorkoming van schulden, mensen met een bijstandsuitkering gratis het beheer aan van hun vaste lasten zoals woonlasten en zorgverzekering. Bewind-voering is relatief duur en niet altijd effectief. De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat de gemeente dit dan ook in eigen hand neemt.
  • Schuldhulpverlening is en blijft maatwerk. Met saneren, budgetbeheer, begeleiding, voorlichting en terugbetalingsregelingen brengen we mensen terug op het financieel gezonde spoor. Wachtlijsten hierin willen wij niet zien;
  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat instanties minder langs elkaar heen werken als het gaat om schulden en armoedebestrijding. De gemeente krijgt een coördinerende rol op het gebied van schuldenpreventie.

 Statushouders

Kiezen we voor een gemeente die een veilige haven wil bieden aan vluchtelingen?

Door oorlogsgeweld zijn grote groepen vluchtelingen de afgelopen jaren naar Nederland gekomen. Voor statushouders die de gemeente krijgt toegewezen pleiten wij voor een duidelijke en snelle aanpak: direct aan de slag met opleiding, werk en taal. Integreren en participeren staan voorop.

De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat hiertoe, samen met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en vluchtelingenwerk, en vrijwilligersorganisaties een Plan van Aanpak Inburgering wordt opgesteld. De insteek van dit plan is dat nieuwe Nederlanders direct naar school kunnen en binnen drie jaar aan het werk zijn.  Ook moet er extra aandacht zijn voor het inkomen van de statushouder. We laten hen geen tweederangs burger worden.

Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!

Paul Elsendoorn

Paul Elsendoorn

Mijn naam is Paul Elsendoorn. Ik woon al meer dan 47 jaar in Mierlo en ben een echte ondernemer. In Mierlo ben ik rijschoolhouder geweest, heb ik producten ontwikkeld en zorg ik nu voor onderkomen voor organisaties en bedrijven in ons bruisende dorp. Ik heb drie dochters en negen kleinkinderen, die bijna allemaal nog in

Meer over Paul Elsendoorn