Door Richard van de Burgt op 1 november 2014

Bibliotheek als belangrijk anker in onze gemeente

Eén van de belangrijkste elementen van de menselijke beschaving is de bibliotheek. Al in de oudheid werden ze gebouwd. Bibliotheken zorgen voor kennisoverdracht en zijn een plek voor ontspanning. De Romeinen gingen als ze wilden ontspannen naar de thermen en lazen daar een boek, geleend uit de naastgelegen bibliotheek. Grote Griekse wetenschappers en filosofen kwamen bij elkaar in de bibliotheek van Alexandrië, samen brachten ze de beschaving vooruit.

De betekenis van boeken is enorm. Wist u bijvoorbeeld dat het is bewezen dat voorlezen aan jonge kinderen sterk bijdraagt aan hun taalbegrip en woordenschat? Er gaat een hele nieuwe wereld open, zowel voor jong als oud. Lezen is een goede manier om creativiteit te ontwikkelen, maar ook om te ontspannen en dagelijkse sores even te vergeten.

Bovenstaande maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat iedereen de mogelijkheid heeft om boeken te lezen. Voor heel veel mensen is de bibliotheek daarvoor de sleutel, een anker voor persoonlijke ontwikkeling en een anker van rust in het drukke dagelijkse bestaan. De bibliotheek biedt zowel jong en oud toegang tot een brede collectie aan boeken, met daarbij een geschikte plek om ten volle te genieten van die nieuwe wereld die door boeken wordt verteld, te leren, een spreekbeurt voor te bereiden of om elkaar te ontmoeten. De bibliotheek is namelijk ook een anker voor sociale contacten; samen wat drinken en met de krant in de hand het nieuws van de dag bespreken.

Anno 2014 is het zo dat het lezen van boeken steeds meer in de verdrukking komt. De wereld wordt sneller, informatie is overal beschikbaar en we lijken geen tijd en geduld meer te hebben. Via Google en Wikipedia is alles snel op te zoeken. We moeten daarbij wel begrijpen dat deze informatie vaak oppervlakkig is. Ik schaar het niet onder het kopje “kennis vergaren”, het is te vluchtig om er echt wat van op te steken.

Een boek lezen doe je in rust, je neemt zaken in je op en geniet of leert ervan. De huidige technologie zorgt er voor dat de vorm van het boek verandert. Persoonlijk vind ik het nog steeds het prettigste om een boek van papier te lezen. Maar elektronische boeken zijn in opmars en dit zorgt ervoor dat nog meer verschillende boeken beschikbaar komen voor iedereen. Op zich een goede zaak, maar dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de bibliotheek; minder mensen komen nog zelf naar de plek, men huurt boeken via internet. Deze verandering zorgt ervoor dat de bibliotheek ook verandert. Het is tenslotte belangrijk om met de tijd mee te gaan. Daar is men in Geldrop-Mierlo ook mee bezig. Deze verandering betekent zeker niet dat het belang van de bibliotheek verdwijnt!!

Echter; vandaag las ik in het Eindhovens Dagblad een ingezonden brief waarin werd beweerd dat de PvdA in Geldrop-Mierlo de bibliotheek wil afschaffen. Dit is pertinent niet waar. Eén van de fundamenten van onze partij is dat we iedereen de kans willen geven om zich te ontplooien. Daarnaast zijn we een partij van verbinden. Voor beide geldt dat de bibliotheek deze fundamenten versterkt.

Ik benadruk dan ook dat de PvdA Geldrop-Mierlo de bibliotheek helemaal niet wil afschaffen. Wij vinden de bibliotheek essentieel voor onze gemeente en willen dat iedereen, jong en oud, toegang blijft houden tot de wereld van de boeken, de kennis en het sociale genot van een bibliotheek.

 

Richard van de Burgt

Fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander. Geldrop-Mierlo is nu al ruim 16 jaar mijn thuis. Ik woon er samen mijn vriend Ronald en onze labradorpuppy Lima. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider in de Brainport Eindhoven regio van beroep. Ik draaide ongeveer

Meer over Richard van de Burgt