Hofdael wil de weeffabriek worden

Door Richard van de Burgt op 23 juni 2021

Deze week sprak de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo over het cultureel centrum Hofdael in Geldrop. Dat onderwerp heeft een roerige geschiedenis. Anderhalf jaar geleden was een groep vrijwilligers druk bezig om dit centrum te laten bruisen. Dat ging steeds beter, maar een meerderheid in de gemeenteraad stak een stok tussen de wielen. Het gevolg was een sluiting; alle voortgang en activiteit stond stil. Hofdael viel in een diep gat.

Een nieuw stichtingsbestuur heeft het stokje overgenomen en bouwt nu door op het goede werk uit het verleden. Er zijn flink wat mooie stappen gezet. Daarbij hebben ze zich laten inspireren door het idee van ‘Hofdael is de grote huiskamer’ van onze gemeente. Het cultureel centrum ademt meer gezelligheid uit. Daarnaast wordt driftig samengewerkt met vele maatschappelijke organisaties en een klein aantal commerciële instellingen. Men wil van Hofdael “de Weeffabriek” maken, een plek van verbinding door kennis, cultuur én koffie.

De PvdA Geldrop-Mierlo heeft vertrouwen in de aanpak van het stichtingsbestuur. Dat bestuur heeft een visie en een krachtig streven om van de Weeffabriek een succes te maken zonder grote investeringen. Het plan van aanpak dat het bestuur in de raad heeft gepresenteerd is in onze ogen een gezonde mix tussen de ideeën van de raad, extern advies dat is ingewonnen én eigen inzicht en passie. Wij steunen deze plannen, met een aantal aanvullende opmerkingen.

De weeffabriek: verbinding tussen Braakhuizen-Zuid en het centrum

De locatie van ‘de Weeffabriek’ heeft voor- en nadelen. Vanuit het centrum is het niet duidelijk verbonden met een drukke plek als het Horecaplein. Dat zou moeten verbeteren. We zien graag dat de wethouder op dat punt tot een concrete verbeteractie komt. Wat ons betreft gaat er snel wat gebeuren met het plein waar de grote schoorsteen staat. Nog even en het onkruid staat tot aan de knieën tussen de steentjes. Dat nodigt niet echt uit om de Weeffabriek te bezoeken. Wij pleiten voor een groen plein, dat wordt ontworpen met de mensen en organisaties in de omgeving. Het zou een uitnodigende plek kunnen worden vanuit het centrum.

Hofdael ligt ook vlak bij Braakhuizen Zuid. Je moet dan wel de brug over, maar op zich zou de nieuwe Weeffabriek ook best nieuwe kansen kunnen brengen voor die wijk. Dat betekent wel dat er goede aanvulling moet komen op verbindende en culturele activiteiten die al in de wijk bestaan én dat de toegang aan die zijde ook uitnodigender mag worden.

Er liggen mooie kansen voor iedereen

Als de Weeffabriek van onze gemeenteraad de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen, dan kunnen er de komende jaren mooie nieuwe verbindingen tot stand komen. Verschillende maatschappelijke organisaties dicht bij elkaar kunnen tot toekomstplannen komen, die de inwoners van onze gemeente vooruit helpen. Vanuit de PvdA zien we bijvoorbeeld kansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Op cultureel vlak kan de Weeffabriek onze gemeente naar een hoger plan trekken, wat goed is voor jong en oud. Dat mag, wat ons betreft, ook best wel wat geld kosten. Verbinding, creativiteit en cultuur zijn voor ons belangrijke zaken.

De rol van de Weeffabriek

In de huidige maatschappij zien we dat verbinding tussen mensen steeds vaker digitaal wordt gelegd. Dit kan de samenleving versterken, maar heeft ook als risico dat mensen alleen nog in hun eigen bubbel van gelijkgestemden blijven hangen. Daarom blijft persoonlijke verbinding heel belangrijk. De PvdA Geldrop-Mierlo vindt dat de wijkcentra heel belangrijk zijn voor de leefbaarheid in de wijken en verbinding tussen mensen. Hofdael, of de Weeffabriek, zien wij als de plek waar de wijkcentra bij elkaar komen. Zaken die niet passen in de wijkcentra, of waarvoor een groter publiek nodig is, kunnen in de Weeffabriek worden ondergebracht. De Weeffabriek is dus een aanvulling op de wijkcentra, geen vervanging. Ook de koffieprijs dient gelijk te zijn aan die van een wijkcentrum. We willen tenslotte dat de Weeffabriek de grote huiskamer kan zijn voor iedereen in onze gemeente.

Zekerheid nu!

Nu is het zaak om zekerheid te bieden, zodat de Weeffabriek de komende jaren aan de weg kan blijven timmeren. We roepen de wethouder en de andere fracties op om nu snel met duidelijkheid te komen; we zouden het zeer betreuren als er weer een stok tussen de wielen wordt gestoken.

 

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander. Geldrop-Mierlo is nu al ruim 16 jaar mijn thuis. Ik woon er samen mijn vriend Ronald en onze labradorpuppy Lima. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider in de Brainport Eindhoven regio van beroep. Ik draaide ongeveer

Meer over Richard van de Burgt