Door op 11 januari 2017

Jongerenwerk is er voor álle jongeren

Afgelopen maand hadden we een gesprek met twee van de jongerenwerkers van de LEV groep die zich inzetten voor de jeugd van Geldrop-Mierlo. Mark en Bart. We wilden graag weten hoe het gaat met het jongerenwerk in onze gemeente en of er wellicht nog wat zaken zijn waar de gemeenteraad mee kan helpen.

Preventieve aanpak

Mark en Bart legden uit dat er sinds korte tijd een nieuwe aanpak is gekozen, waarbij meer accent wordt gelegd op preventief werk. Ze willen voorkomen dat jongeren later in de problemen komen. “Dat doe je bijvoorbeeld door met ze te praten, ervoor zorgen dat ze hun verhaal kwijt kunnen.” Legt Bart uit. Deze aanpak gaat zijn vruchten afwerpen op de langere termijn. Dat weten Mark en Bart zeker. Deze manier van werken is al eerder gestart in Mierlo.  Daar is een sterke vertrouwensband met de jeugd, die in helpt om de jongeren beter te kunnen helpen en te kunnen aanspreken. In Geldrop loopt dit nu ook. De  mensen van het jongerenwerk zoeken alle jongeren op, bijvoorbeeld op school maar ook in het dorp op de schaatsbaan in Geldrop.

Jongerenwerk is er voor alle jongeren

Jongerenwerk is er voor alle jongeren. “Veel mensen denken dat we alleen te maken hebben met ‘moeilijke jeugd’, maar dat is zeker niet zo. We zijn er voor alle jongeren, van ongeveer 9 jaar tot een jaar of 23 oud” geeft Mark aan. In het LEV gebouw The Lounge aan de Molenstraat in Geldrop en in Het Loesje in Mierlo organiseert het jongerenwerk allerlei activiteiten voor jongeren. Er zijn inloopavonden waar de jeugd naartoe kan. Er is een meidenavond, en avonden voor bepaalde leeftijden (gescheiden van elkaar). De jeugd van onze gemeente leert elkaar daar beter kennen, kan makkelijker over dingen praten en kan chillen in een omgeving die bij hun past. Inclusief speel computer en voetbaltafel.

Aanvulling op de zorg

Naast het reguliere jongerenwerk zijn de jongerenwerkers ook een belangrijke schakel in de ambulante zorg. Door middel van enkele projecten bestaat er een vorm van begeleiding voor jongeren met een rugzakje. Bart en Mark noemen de voetbalteams van Braakhuizen United als een sterk voorbeeld. De jongeren zijn goed bezig en trainen sociale vaardigheden. Daarnaast zijn ze bij het jongerenwerk op vizier en heeft het jongerenwerk ook een kijkje op de thuissituatie.

Er wordt ook actief contact gezocht met zogenaamde hanggroepjongeren. Het is van alle tijden dat de jeugd een plek zoekt om bij elkaar te komen, weg van de regeltjes van thuis. In principe kan dit bij De Lounge en Het Loesje, maar sommige groepen hangen liever buiten rond. Het team van het jongerenwerk gaat steeds met deze groepen in gesprek om de stemming te peilen en positief te houden. Gedonder met de wijk willen jongeren niet. Groepsdynamica is een belangrijk element in het zorgen voor een goede houding, hier zijn de jongerenwerkers scherp op. Ook al kan het soms wel eens uit hand lopen. Zo gebeurt dat wel eens in het centrum van Geldrop. In dat soort gevallen zie je dat de politie moet worden bijgeschakeld. Tegenwoordig is er meer ondersteuning vanuit het korps, met agenten met een lokale binding. Dat zorgt ervoor dat de situatie verbetert.

Wat zou het jongerenwerk nog kunnen versterken? 

Er zijn een paar zaken die Bart en Mark noemen, waar ze graag het jongerenwerk nog willen verbeteren. Het is duidelijk dat ze het vooral belangrijk vinden dat er een extra vrouwelijke jongerenwerker komt. De meiden-inloopavonden zijn succesvol, maar eigenlijk werken deze avonden het best als je vrouwelijke begeleiding hebt. Er zijn sowieso twee begeleiders nodig op een groep.

Daarnaast zou het goed zijn als het vanuit het jongerenwerk makkelijker wordt gemaakt om zorgpunten over bepaalde jongeren door te geven aan het CMD (het zorgloket van de gemeente). Er is goed contact, maar praten over individuen kan niet zomaar, vanwege allerlei regels. Wellicht kan de gemeente hier op één of andere manier nog wat betekenen, want iedereen is er bij gebaat als problemen zo vroeg mogelijk worden aangepakt, en het jongerenwerk zit vooraan als het gaat om signalering.

Het jongerenwerk zou ook extra middelen kunnen gebruiken. Dit op twee gebieden. Allereerst is het belangrijk dat de spullen met de tijd mee gaan. Om een voorbeeld te noemen; jongeren spelen niet op een Playstation 2. Dat is uit de tijd. Als bij De Lounge staat, komt er minder jeugd naar de inloopavonden, dan blijft de jeugd thuis op de eigen kamer gamen. Dat is een gemiste kans. Maar middelen zijn ook nodig om de jongerenwerkers zelf continue te trainen op allerlei aspecten. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van allerlei ontwikkelingen, maar ook getraind te worden in zelfverdediging en de-escalatie.

Als PvdA Geldrop-Mierlo zijn we onder de indruk van de bevlogenheid en resultaten van de jongerenwerkers. Daarvoor verdienen ze complimenten. We onderschrijven het belang van De Lounge en Het Loesje voor álle jongeren in onze gemeente en roepen ouders op om zich eens te verdiepen in het jongerenwerk. Ga bijvoorbeeld eens een kijkje nemen en maak een praatje. Het jongerenwerk is er voor alle jeugd van Geldrop-Mierlo en heeft een positieve invloed op de kids. Als PvdA gaan we met de verantwoordelijk wethouder en andere fracties kijken of de gemeente niet kan investeren in uren voor een extra “meisjes”-jongerenwerker.

 

Je kan ook meer vinden over het jongerenwerk op hun Facebook site: https://www.facebook.com/Jongerenwerk.Geldrop.Mierlo/