We gaan voor een klimaatneutraal Geldrop-Mierlo

Door Richard van de Burgt op 11 november 2017

De raad van Geldrop-Mierlo behandelde deze week de begroting. Dat is een moment waarop alle partijen kunnen schuiven in middelen en hun belangrijkste punten kunnen aangeven.

De lokale PvdA Geldrop-Mierlo is al enige tijd kritisch over de houding van het college als het gaat om duurzaamheid. We zien wel dat er wat plannen liggen, maar een echte duidelijk visie en doel missen wel. Op initiatief van de PvdA schrijven de wethouders voortaan bij elk plan wat ze daarin doen op gebied van duurzaamheid. Dit is een goed begin, maar er spreekt steeds weinig ambitie uit.

Daar maken we ons zorgen over. We zien de temperaturen op aarde stijgen en de gevolgen op lange termijn lijken enorm; dat zien we nu al. De poolkappen smelten, droogte neemt toe, stormen worden heftiger. We zien het elke dag op het nieuws.

“Dan kunnen we de kop in het zand steken, en zeggen ‘dat is een probleem voor de regering en andere landen.’, maar dit is geen ver van mijn bed show meer” aldus Richard van de Burgt van de PvdA Geldrop-Mierlo. “Het feit is dat we er allemaal wat aan kunnen doen. Iedereen als mens, maar ook onze gemeente”.

Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo heeft de wens klimaatneutraal te worden en wil denken in oplossingen in plaats van problemen. Middels de organisatie van een D100 wenst ze hier een aanzet voor te geven, samen met burgers, het bedrijfsleven en de gemeente.

De PvdA Geldrop-Mierlo vindt dat de gemeente Geldrop-Mierlo actief aan de slag moet om energie-neutraal te worden. Zo snel mogelijk. Andere gemeenten hebben al dergelijke plannen, welke als haalbaar worden gezien. Aangezien het hier om een moeilijk traject van ingewikkelde keuzes gaat in de tijd, willen we dat het college met een stappenplan komt om deze ambitie waar te maken.

De motie van de PvdA Geldrop-Mierlo waarin de wethouder wordt gevraagd om aan de slag te gaan met een stappenplan voor een klimaat-neutraal Geldrop-Mierlo is met een grote meerderheid aangenomen. Alleen DGG wil alles bij het oude houden en stemde tegen. De wethouder heeft toegezegd met deze klus aan het werk te gaan. Op naar een klimaatneutraal Geldrop-Mierlo.

 

 

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander en woon al een flink aantal jaren in Geldrop-Mierlo, samen met mijn vriend Ronald en onze zwarte labrador Kuzco. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider van beroep. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, daarvoor was

Meer over Richard van de Burgt