Door Richard van de Burgt op 26 januari 2014

We helpen jongeren aan de bak!

Jongeren aan de bak.

De jeugdwerkloosheid loopt tegen de 20% aan. Dat is een schokkend aantal jongeren, die op dit moment geen werk hebben. Die klaar zijn met school, maar geen plek vinden op de arbeidsmarkt. Een valse en frustrerende start voor jongeren. Zij kunnen hierdoor niet op zichzelf wonen, zich niet verder ontplooien en voelen zich op den duur nutteloos. Jeugdwerkloosheid heeft zo een gigantisch negatieve invloed.

Minister Lodewijk Asscher heeft al verschillende acties lopen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. En ook lokaal kunnen we zeker wat doen. Ik vind ook dat we dat moeten doen. Hoe dan? Onze gemeente kan een ‘startersbeurs’ opzetten. Dit is in eerste instantie door de PvdA wethouder in Tilburg gedaan en daarna over een flink aantal gemeentes uitgerold.

Ik heb me verdiept in de startersbeurs en ook gesproken met Ton Wilthagen (hoogleraar Arbeidsmarkt), die de uitvoering ervan precies kent. De startersbeurs is een krachtig middel om de huidige jeugdwerklozen te helpen om hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten. Het middel kan snel worden ingevoerd, is niet duur en helpt echt.

De startersbeurs geeft jongeren de kans om na hun opleiding zes maanden lang werkervaring op te doen. Dit is erg belangrijk. Je vindt tenslotte makkelijker een baan als je werkervaring hebt. Daarnaast leer je het bedrijf waar je werkt goed kennen en kom je mensen op de arbeidsmarkt tegen. Dat verhoogt je kans op een nieuwe baan, want de tijd dat je werk vindt door alleen te reageren op vacatureadvertenties in de krant ligt ver achter ons.

Het succes van de startersbeurs is niet mis. Ongeveer 75% van de jongeren die er aan mee doen vinden na de periode van een half jaar ook meteen een baan. Fantastische resultaten dus!

Ik vind dat we de jongeren in Geldrop-Mierlo goed beslagen ten ijs moeten laten komen zodra ze de arbeidsmarkt opgaan. De gemeente kan ze daarbij helpen, door net als andere gemeentes, deze startersbeurs voor jongeren op te zetten en jongeren een goede start te geven.

Met uw stem gaan wij er voor om in Geldrop-Mierlo deze startersbeurs op te zetten.

 

 

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander en woon al een flink aantal jaren in Geldrop-Mierlo, samen met mijn vriend Ronald en onze zwarte labrador Kuzco. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider van beroep. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, daarvoor was

Meer over Richard van de Burgt