11. Cultuur, sport en samenleving

Het gaat over wie we zijn en wie we kunnen zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, over onze drijfveren en onze dromen. Kunst en cultuur troost, daagt uit, onderzoekt, verrast en shockeert, geeft plezier maar zet ook aan tot denken, het raakt en het verbindt. Het is de schatkamer van ons verleden met haar mooie en minder mooie kanten, het geeft uiting aan de identiteit van vandaag, en het is een kraamkamer voor de ideeën en de verbeelding van de toekomst. We waarderen cultuur ook om het vermogen om te verbinden. In een samenleving die steeds meer gepolariseerd raakt, is het cruciaal dat we mensen in staat stellen zich in te leven in de wereld van een ander.

Cultuureducatie voor kinderen is belangrijk om cultuur te kunnen delen en emancipatie te bevorderen. Cultuur heeft tenslotte ook een economische betekenis.

Actief deelnemen aan cultuur is voor alle leeftijden en heeft een positief effect op de vitaliteit, de gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn. Creativiteit, in welke vorm dan ook, zet de zintuigen op scherp en zorgt voor nieuwe energie en is noodzakelijk voor de ontwikkeling van ieder mens, jong of oud.

Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!

Samenspel en samenwerking geeft kleur aan de vrijetijdsbesteding en is zinvol in alle levensfasen. Het is belangrijk voor de sociale cohesie. Iedere burger moet de mogelijkheid hebben om van voorzieningen gebruik te maken. Maar dit geldt vooral voor kinderen. In latere levensfasen ligt de verantwoordelijkheid om deel te nemen aan cultuur meer in handen van de deelnemer zelf. Cultuur is ook belangrijk voor de leefbaarheid in buurten en steden. Juist voor de PvdA Geldrop-Mierlo is het altijd belangrijk geweest dat alle vormen van cultuur toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen en dat elke cultuuruiting van waarde is.

Kunst     en      Cultuur      zijn
uitingen van   onze identiteit

Het gemeentelijk beleid moet zorgen voor een toegankelijk aanbod van voorzieningen om actief deel te kunnen nemen aan cultuur en moeten voor iedere beurs bereikbaar zijn. Voorzieningen dienen geografisch goed gespreid zijn binnen de gemeente, maar ook bestaansrecht hebben.

Een ruim aanbod van voorzieningen voor het actief deelnemen aan cultuur is essentieel. Verschillende smaken, talenten, culturen en kunstvormen komen aan bod. Daarom moeten de voorzieningen van voldoende hoogwaardige kwaliteit zijn en dienst deze kwaliteit geborgd te zijn. Maar ook essentieel is een goed vrijwilligersbeleid. Want zonder vrijwilligers is cultuur bijna onbetaalbaar en gebeurt er weinig.

Een andere belangrijke pijler is het meer vraaggericht aanbieden van cultuur in plaats van aanbodgericht. Maatschappelijk ondernemen door de samenwerking met andere (markt) partijen aan te gaan, samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren. Bij cultuur geldt niet de wet van de grote getallen.

Zo wil de PvdA Geldrop-Mierlo kinderen en jongeren al vroeg laten kennismaken met verschillende kunst en cultuur uitingen, en hun actieve deelname stimuleren. De PvdA Geldrop-Mierlo streeft naar een verbinding tussen binnen en buitenschoolse cultuureducatie en activiteiten.

Goede basisvoorzieningen bestaan uit een goede fysieke infrastructuur, een divers aanbod van gesubsidieerde en niet-subsidieerde aanbieders, programma’s en projecten om mensen te verleiden, een aanbod van cultuur dat goed vindbaar is en voor iedereen toegankelijk.

De lokale overheid en gemeenteraad dient cultureel ondernemerschap en experimenten te stimuleren.

Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!

Centrum Hofdael

Er is in de gemeente Geldrop-Mierlo een grote traditie met betrekking tot het culturele leven: kunstbeoefening door amateurs, muziekschool, bibliotheek, poppodia, musea en cultuureducatie. Juist deze voorzieningen en hun toegankelijkheid staan onder druk door bezuinigingen. Kunst en cultuur moet voor iedereen bereikbaar zijn en het aanbod moet het liefst zo breed mogelijk zijn. Dat biedt ook mogelijkheden tot leren en begrijpen, tot verheffing en ontplooiing. Door de inzet van middelen zoals een (jeugd)cultuurfonds willen wij ervoor zorgen dat cultuur voor iedereen toegankelijk blijft. Cultuur levert een grote bijdrage aan onze samenleving. Cultuur verbindt, vergroot het blikveld en draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Door goed cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen een creatieve en onderzoekende houding. Creativiteit en innovatie zijn belangrijke voorwaarden voor verdere groei van onze kennissamenleving.

Evenementen dienen zo breed mogelijk te worden opgezet. Wat niet wil zeggen dat kleinschalige kwalitatief goede evenementen bij voorbaat uitgesloten zijn. Groot of breed wil niet altijd zeggen goed. Er dient echter een goed evenwicht te zijn m.b.t. evenementen op het gebied van aanbod, aantrekkingskracht en kwaliteit. Er moet een jaarplanning komen in de vorm van een evenementenkalender. Hierdoor krijg je een betere afstemming van evenementen, breng je partijen bij elkaar en versterk je elkaars sterke punten.

Centrum Hofdael moet het bruisend hart van Geldrop worden. Uitgangspunt voor de PvdA Geldrop-Mierlo is Hofdael samen met name de huidige gebruikers, het Weverij museum en Stichting de Wiele voldoende kennis en kunde in huis hebben om van Hofdael een bruisend hart te maken. Zij bieden een breed aanbod aan kunst en cultuur en willen graag met elkaar en anderen samenwerken. En laten we niet vergeten dat de besturen van deze verenigingen een breed netwerk hebben binnen en buiten de gemeente Geldrop-Mierlo. Het uitbouwen en versterken van de driehoek Hofdael, Kasteel en horecaplein is essentieel. Hierbij maken we de kanttekening dat het Hofdael geen concurrentie mag worden voor de bestaande horeca.

Wij vinden dat de gemeente hierin een duidelijke ondersteunende rol heeft.

Ook de nieuwe centrumplannen dragen bij om Hofdael meer bij het centrum te betrekken door een nieuwe fysieke inrichting van de omgeving van Hofdael. Hofdael blijft wat ons betreft een sociaal-cultureel maatschappelijke invulling geven aan haar diensten.

De ruimten binnen onze gemeente voor culturele activiteiten (bijvoorbeeld: Patronaat en De Dreef) zullen door de gemeente zodanig worden ondersteund dat de verenigingen daar met een redelijke vergoeding in kunnen blijven functioneren, zonder daarbij direct concurrent te worden van de horeca.

Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!

Bibliotheek

De bibliotheek staat middenin de samenleving en zet in op maatschappelijke vraagstukken samen met lokale partners. De bibliotheek is belangrijk voor de inwoners op het gebied van participatie en zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Het is een laagdrempelige en toegankelijke plek voor ál haar inwoners voor non formeel leren, ontmoeting, informatievoorziening en voor cultuur.

De bibliotheek is een belangrijke partner voor het onderwijs om het leesplezier en het taalplezier en de taalontwikkeling van kinderen tussen 0 en 23 jaar te stimuleren. Ook ondersteunt de bibliotheek de ouders thuis bij een goede leesopvoeding. De bibliotheek is actief in het bestrijden van laaggeletterdheid, heeft een dementheek en heeft moderne informatievoorzieningen.

De bibliotheek van de toekomst heeft een stevige plek in de samenleving. In de verdere ontwikkeling van de bibliotheek gaat het om het mogelijk maken van jezelf ontwikkelen, andere mensen ontmoeten, debatteren en studeren: een innovatief centrum met functies als bibliotheek, documentatiecentrum, archief voor stad en streek, centrum voor levenslang leren, studieruimte voor studenten, op een centrale goed bereikbare plek midden in Geldrop-Mierlo

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • Bij de uitvoering van bouw en infrastructurele projecten wordt er geld gereserveerd voor kunst en extra groen in de openbare ruimte.
  • Dat de PvdA Geldrop-Mierlo de waarde van een gezonde kunst- en cultuursector blijft verdedigen.
  • Cultuur moet niet alleen om geld gaan, ondernemerschap is belangrijk.
  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil een (jeugd)cultuurfonds inrichten en jongeren(groepen) stimuleren hier gebruik van te maken.
  • Culturele instellingen, kunstenaars en scholen kunnen door nieuwe vormen van samenwerking de kwaliteit van muziek- en cultuuronderwijs een nieuwe impuls geven. Er is behoefte aan actieve stimulering van projecten op het terrein van nieuwe media en e-cultuur. Digitalisering draagt bij aan cultuureducatie en –participatie en moet daarom gestimuleerd worden, voornamelijk in de bibliotheeksector.
  • Wij spannen ons in om verdere bezuinigingen op culturele voorzieningen te vermijden.
  • We samenwerking tussen culturele voorzieningen en het onderwijs belangrijk vinden. Kennis over ons culturele erfgoed – waar komen we vandaan – helpt jongeren bij het vinden van hun identiteit.
  • We vinden het belangrijk dat alle basisschoolleerlingen minstens een keer naar het Weverijmuseum zijn geweest.
  • Wij stimuleren cultureel ondernemerschap; Culturele instellingen dienen bij voorkeur zelf actief op zoek te gaan naar bronnen van financiering en zoeken onverwachte partners buiten het gezichtsveld. Het nieuwe document Cultuurbeleid is hierin leidend.
  • Wij willen jonge startende kunstenaars in hun bestaan als ZZP’er ondersteunen onder andere bij het zoeken naar publiek/private financiering en door regelgeving te vereenvoudigen.
  • Samenwerking tussen culturele voorzieningen en het onderwijs is belangrijk.
  • Wij willen aan subsidie voor professionele culturele instellingen de voorwaarde verbinden dat zij educatie als kerntaak hebben; culturele instellingen gaan zelf actief op zoek naar bronnen van financiering, de gemeente is co-financierder.
  • Muziekscholen, (amateur)orkesten en poppodia sluiten nieuwe allianties om muziekonderwijs betaalbaar te houden.

Sport

Sport verbroedert. Sport is niet alleen goed voor de gezondheid, maar leert jongeren ook spelenderwijs belangrijke sociale vaardigheden. Bij de sportclub komt iedereen elkaar tegen: sportverenigingen staan immers voor iedereen open. Zo bevorderen sportverenigingen de integratie en vormen ze een bindende factor in de samenleving. Voldoende en veilig sporten houdt jonge en oude mensen fitter en gezonder.

Sport en spel zijn belangrijke middelen voor integratie. Sportverenigingen vervullen een belangrijke maatschappelijke functie en zijn in veel wijken en dorpen het sociale cement van de samenleving. Teamsport draagt bij aan de ontwikkeling van teamgeest en het idee van fairplay. Breedtesport is dé voedingsbodem voor topsport. Sport en sportevenementen leveren een bijdrage aan de economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Topsport kan bijdragen aan de positieve uitstraling van de gemeente en is meer dan alleen betaald voetbal. Topsporters hebben een voorbeeldfunctie voor jongeren in de gemeente.

Kinderen die door armoede niet kunnen meedoen met hun leeftijdsgenoten staan daardoor letterlijk buiten spel. Ze staan buiten de groep en lopen veel sociaal contact mis. Door kinderen de mogelijkheid te geven weer mee te sporten ontwikkelen ze zich sociaal, mentaal en fysiek. Ze presteren beter op school, hebben meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, en bouwen sociale netwerken op. Ze horen er weer bij.

Een gemeente als Geldrop-Mierlo behoort een zwembad te hebben waar jong en oud van kan genieten. Dat is ons uitgangspunt. Voor ons hoeft dit niet persé de constructie met Laco te zijn, als deze steeds maar weer meer geld kost. We kiezen voor een oplossing waarbij de inwoners van Geldrop-Mierlo waar krijgen voor hun geld.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil de deelname van jongeren aan sport blijven stimuleren. Wij willen dat alle kinderen die willen sporten de mogelijkheid geboden wordt om te sporten. Niet alleen omdat bewegen belangrijk is, maar ook omdat sport onmisbaar is voor de sociale ontwikkeling.
  • Binnen het armoedebeleid nemen we belemmeringen om te gaan sporten weg voor kinderen maar ook ouderen. Ook een fysieke of geestelijke handicap mag sportdeelname niet in de weg staan.
  • Sport verdient, naast goed reken- en taalonderwijs en culturele ontwikkeling, een prominente plek op school. Wij stimuleren sport en de inzet van docenten lichamelijke opvoeding in het primaire onderwijs
  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil een sterk sportstimuleringsfonds en dit actief onder de aandacht brengen van kinderen en hun ouders. Sport is er voor iedereen. Ieder kind, volwassene en oudere moet kunnen sporten op zijn of haar niveau.
  • De PvdA Geldrop-Mierlo wil dat bij de aanleg van nieuwe wijken, we de Jantje Betonnorm toepassen voor sport en spel. Dit betekent dat 3 procent van het voor wonen bestemde gebied voor (informele) speelruimte wordt gereserveerd. In bestaande wijken streven we naar inpassing van deze norm.
  • Jongeren bereiken we op een laagdrempelige manier in hun directe woonomgeving met bijvoorbeeld trapveldjes en basketbalpalen.
  • We ontwikkelen samen met de GGD, de provinciale sportkoepel, scholen en maatschappelijke organisaties projecten om overgewicht en obesitas tegen te gaan.
  • Voor ons is multifunctioneel gebruik van sportparken en accommodaties het uitgangspunt. Wij willen dat deze ook overdag beschikbaar zijn voor het onderwijs en activiteiten in het kader van de begeleiding – AWBZ.
  • Bij onderwijshuisvesting zorgen we voor goede gymzalen en sportaccommodaties. De gymnastiekles in het basisonderwijs wordt bij voorkeur gegeven door een vakleerkracht lichamelijke oefening. Het liefst vaker dan twee keer per week; Buiten de schooluren kunnen verenigingen gebruik maken van deze accommodaties.
  • We kiezen voor een zeer kritische houding ten opzichte van de uitbater van ons zwembad, aangezien Laco veel subsidie ontvangt zonder dat het duidelijk zichtbaar is wat er met dit geld gebeurt. Uitgangspunt is dat onze gemeente zeker een goed zwembad moet hebben.
  • De gemeente treft een regeling voor kinderen ouder dan acht jaar die nog niet kunnen zwemmen om zo toch deze vaardigheden aan te leren.
  • Wij bieden ‘regionale toppers’, talentvolle kinderen en jongeren die niet worden ondersteund door NOC*NSF, mogelijkheden voor talentontwikkeling in de eigen regio.
  • Sporters en sportverenigingen die op de hoogste nationale niveaus presteren – NOC*NSF-status – ondersteunen we. In ruil voor die steun verwacht de PvdA Geldrop-Mierlo een maatschappelijke inzet van topsporters en verenigingen.
  • De PvdA Geldrop-Mierlo kiest er in beginsel niet voor om (sport)faciliteiten van de gemeente van de hand te doen en te privatiseren. Wij willen marktwerking weren uit dit verbindend deel van onze samenleving.

Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn zeer gemotiveerd om hun vrijwilligerswerk te doen en zij leveren daardoor een krachtige bijdrage aan leefbaarheid, zorg en welzijn in de samenleving. De PvdA Geldrop-Mierlo erkent dat de samenleving niet goed zou functioneren zonder de inzet van vrijwilligers.

Een vrijwilligerscentrale of steunpunt is een logische partner voor de gemeente. Belangrijk hierbij is hoe de gemeente haar opdrachtgeverschap invult. Een vrijwilligerscentrale is een netwerkorganisatie van het zuiverste bloed en legt daardoor gemakkelijk verbindingen. Speciale doelgroepen kunnen worden geholpen bij hun inzet tot vrijwilliger. Steeds moeten we alert zijn dat we vrijwilligers blijven stimuleren, motiveren en waarderen voor hun werk.

We vinden dat de gemeente de vrijwilligers minimaal één maal per jaar in het zonnetje moet zetten, zij zijn van groot belang voor de gemeente en de sociale verbindingen in onze maatschappij.

Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!