Gemeente verkoopt ziel aan Laco en riskeert verlies buitenbad

Door Richard van de Burgt op 8 februari 2022

Deze week besprak de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo het voorgestelde contract voor zwembad de Smelen. Eigenaar Laco heeft hierbij goed onderhandeld. Er gaan miljoenen euro’s gemeenschapsgeld naar het bedrijf, zonder dat er écht scherpe voorwaarden of garanties worden gesteld. Daarnaast riskeert de gemeente ook de sluiting van het buitenbad.

Wij hadden het liever anders gezien. Ons standpunt staat op het rode vlak hiernaast. Laco is nu eenmaal niet de meest betrouwbare partij om mee samen te werken, dus dan is het belangrijk om grip te hebben en zekerheden in te bouwen. Dat zijn onze ervaringen uit het verleden, maar blijkt ook uit een rondgang van een kleine 10 gemeenten in de regio met een Laco bad. Bijna alle raadsleden die we daar spraken waarschuwen voor het bedrijf. Toch wilde de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo niets doen met die adviezen.

 

 “Ondanks de slechte ervaringen, het enorme geldbedrag en de waarschuwingen van andere gemeenten, wil een meerderheid op deze manier verder met Laco”

 

De meerderheid van de raad heeft er toch voor gekozen om de komende 15 jaar miljoenen belastinggeld aan Laco te geven. Het belangrijkste argument daarbij; het wordt tijd dat er een knoop wordt doorgehakt. Blijkbaar maakt het dan niet uit dat het contract een slechte deal is voor onze gemeente. We zitten nu dus een lange tijd vast aan Laco. Naast het vele geld, de zachte afspraken in het contract en de weinige zekerheden is er nog een ander addertje onder het gras. Laco mag namelijk het buitenbad, na een gesprekje met de gemeente, op eigen houtje sluiten als het te duur wordt. Wij hebben ons faliekant verzet tegen dit artikel 8 en brachten dit verandervoorstel in: amendement buitenbad. Zonder gehoor te krijgen.

“Laco kan het buitenbad op eigen houtje sluiten, ons voorstel om dit tegen te gaan werd blindelings verworpen”

Hoe nu verder?

Laco kan verder op de oude voet. In het begin zal het zwembad wel verbeteren, ze krijgen tenslotte dit jaar nog 1,75 miljoen van ons belastinggeld. Onze verwachting is dat het zwembad daarna weer snel in verval raakt. Het gevolg zal zijn dat Laco de hand weer opnieuw op gaat houden en nog veel meer belastinggeld gaat vragen in die komende 15 jaar. Het contract wordt getekend, maar de PvdA Geldrop-Mierlo zal de ontwikkelingen natuurlijk goed blijven volgen. Geldrop-Mierlo verdient het om goed te kunnen zwemmen.

 

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander. Geldrop-Mierlo is nu al ruim 16 jaar mijn thuis. Ik woon er samen mijn vriend Ronald en onze labradorpuppy Lima. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider in de Brainport Eindhoven regio van beroep. Ik draaide ongeveer

Meer over Richard van de Burgt