PvdA verzet zich tegen mogelijke sluiting buitenbad De Smelen

Door Richard van de Burgt op 18 januari 2022

Deze avond is in de gemeenteraad opnieuw het nieuwe contract met LACO besproken over het zwembad, het was een pittige discussie over geld en een artikel in het contract die het mogelijk maakt om het buitenbad te sluiten. De PvdA Geldrop-Mierlo vindt de Smelen zonder buitenbad geen goed zwembad.

De PvdA Geldrop-Mierlo wil een goed zwembad, waarbij het geld van de inwoner goed wordt besteed

De PvdA Geldrop-Mierlo heeft de afgelopen weken contact gehad met raadsleden in andere gemeenten met een LACO bad. Daar kwamen schrikbarende nieuwtjes uit. Verreweg de meeste raadsleden waren ronduit extreem negatief over LACO. Zij beschrijven een ondernemer die gemeenten onder druk zet voor steeds extra geld, waarbij onderhoud van de baden slecht is. Dit onderstreept ons beeld dat we niet van vertrouwen uit moeten gaan, maar zakelijk naar het contract moeten kijken.

Wat is er mis met dit contract?

Verantwoordelijk wethouder Looijmans had afgelopen november aangegeven met aanvullende informatie te komen om ons te overtuigen dat het voorgestelde contract goed is voor de gemeente. Deze aanvullende informatie bleek erg summier. Kort samengevat steekt de gemeente de komende jaar nogmaals 6 miljoen extra belastinggeld in het zwembad. Dat komt dus bovenop de miljoenen die de gemeente de afgelopen jaren betaald heeft aan LACO. Geld van onze inwoners.

Het gezegde ‘wie betaalt, bepaalt’ verandert in ‘de gemeente betaalt en LACO bepaalt’

LACO heeft de hypotheek op het zwembad al jaren geleden afbetaald, maar blijft geld vangen. Wij als inwoners zien er niks van terug, het verdwijnt in de LACO put. Wat zij er mee doen? In elk geval wordt het onvoldoende gebruikt voor het onderhoud van de Smelen, want dat is zeer slecht te noemen. Dit contractvoorstel gaat er niet voor zorgen dat de gemeente meer te zeggen krijgt. We blijven dus 15 jaar betalen zonder dat er wat verandert.

We blijven in de greep van LACO en de Smelen blijft een bad met gebreken

Dit contract is een duur oplapmiddel voor de korte termijn, maar over een klein aantal jaren zitten we weer met slecht onderhoud, extra kosten en een hoop gedoe, zonder dat we er zelf iets over te zeggen hebben. We blijven in de greep van LACO en daarmee blijft de Smelen straks, als na eenmalig onderhoud de verf weer afbladert en het hout verrot en een waterpomp het begeeft een bad met gebreken.

De zwembaduitmelker de lusten, de inwoners van Geldrop-Mierlo de lasten

Wij willen best geld steken in het zwembad, maar dan moet daar (voor deze bedragen) wel een goed zwembad tegenover staan. Helaas lijkt het erop dat de DGG, CDA en DPM voor goed vertrouwen kiezen. Dat werd ook zo uitgesproken in de vergadering. Ze willen LACO vertrouwen. We kunnen vaststellen dat dat nogal naïef is, als je kijkt naar onze ervaringen uit het verleden én wat raadsleden uit andere gemeenten zeggen.

LACO is een harde, gewiekste ondernemer die gaat voor maximale winst. Daarom zagen wij graag dat afspraken veel harder gemaakt worden over onderhoud en kwaliteit. Niet op basis van vertrouwen en gesprekken.

Sluiting buitenbad? Wij zeggen NEE!

Naast de slechte financiële balans hebben we dan ook nog Artikel 8. Hierin staat dat LACO op eigen houtje het buitenbad kan sluiten. Ze moeten dat wel bespreken met de gemeente, maar LACO neemt het eindbesluit.

De PvdA Geldrop-Mierlo vindt het een keiharde voorwaarde dat dit artikel 8 uit het contract gaat. Het buitenbad is enorm belangrijk voor veel inwoners. Met name jongeren maken er in de zomer veel gebruik van. Wij vinden de Smelen zonder buitenbad geen zwembad.

Hoe nu verder

Het is duidelijk dat de meerderheid van de gemeenteraad genoeg heeft van de discussie over het zwembad. Op zich is dat begrijpelijk, maar de valkuil is dat de keuze valt op een korte-termijn oplossing. Veel raadsleden zijn opgelucht dat er een contract ligt en hopen dat LACO in de toekomst een andere houding heeft. Vertrouwen is goed, maar controle is beter, vinden wij. Zeker bij een zakelijke club als LACO in combinatie met een contract waarbij we over een enorme hoeveelheid geld praten.

Op 7 februari 2022 gaat de raad een besluit nemen. De PvdA Geldrop-Mierlo heeft aangegeven dat we met een voorstel gaan komen om het contract te verbeteren. De afspraak die aangeeft dat LACO het buitenbad op eigen houtje kan sluiten willen wij sowieso uit het contract. Daarnaast willen wij niet sturen op vertrouwen, maar veel meer op harde voorwaarden.

 

 

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander. Geldrop-Mierlo is nu al ruim 16 jaar mijn thuis. Ik woon er samen mijn vriend Ronald en onze labradorpuppy Lima. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider in de Brainport Eindhoven regio van beroep. Ik draaide ongeveer

Meer over Richard van de Burgt