06. Milieu en duurzaamheid
De PvdA Geldrop Mierlo wil van Geldrop-Mierlo een duurzame gemeente maken, die klimaatneutraal is. Dit betekent een gemeente die voorbereid is op de toekomst en zorgt dat ze bij haar beleid maar ook bij wat ze doet, rekening houdt met duurzaamheid en milieu. Zo willen we een gezonde en veilige leefomgeving krijgen én houden in Geldrop-Mierlo en zorgen dat we ons als gemeente inzetten voor een duurzame wereld.De gemeente Geldrop Mierlo heeft met het huidige college weinig visie laten zien op gebied van duurzaamheid en milieu. Na vragen van de PvdA Geldrop-Mierlo en andere partijen uit de raad is er een nota duurzaamheid opgesteld met iets meer ambitie maar een duidelijk doel en duidelijke richting ontbreken nog. Om meer aandacht te krijgen voor milieu en duurzaamheid heeft de PvdA Geldrop-Mierlo het initiatief genomen om bij ieder plan of voorstel wat naar de raad gaat een duurzaamheidsparagraaf op te nemen. Wij zien dat er hiermee iets mee aandacht komt maar dat er bij veel voorstellen nog weinig invulling wordt gegeven aan duurzaamheid. Dit willen wij veranderen. Hiervoor hebben we het college met steun van een grote meerderheid van de raad gevraagd een stappenplan op te stellen om te komen tot een klimaat neutrale gemeente. Hiermee is weer een stapje gezet maar daarmee zijn we er niet. Wij vinden dat we als gemeente Geldrop-Mierlo meer moeten doen om voor onze inwoners een gezonde en veilige leefomgeving te krijgen.
Groen is goed voor de gezondheid en bevordert het welzijn van onze inwoners daarnaast kunnen wij ons als onderscheiden in de regio voor bedrijven en bezoekers door een groene milieuvriendelijke en duurzame gemeente te worden en te blijven. Wij willen een gezonde leefomgeving waar het gezond en prettig wonen en werken is, die uitnodigt tot gezond gedrag en waarin de druk op het milieu zo laag mogelijk is. Hiervoor willen wij:
- Een schoon en veilig milieu.
- Een gemeente die duurzaam is in haar werkzaamheden.
- Voldoende groen, natuur en water in de gemeente.
- Een gezonde inrichting van de gemeente.
- Aandacht voor de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.
- Gezonde en duurzame woningen.
- Een aantrekkelijke en gevarieerde openbare ruimte.
Het bovenstaande klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe willen wij dit gaan bereiken?
- Wij willen een visie en doel voor duurzaamheid en actief beleid voor een groene en gezonde leefomgeving. Van meeloper naar trendsetter. Geldrop-Mierlo moet zo snel mogelijk een duurzame klimaatneutrale gemeente worden.
- We zien erop toe dat er een duidelijk stappenplan komt om onze gemeente klimaatneutraal te maken en dat deze stappen worden uitgevoerd.
- We nemen zowel huur- als koopwoningen en nieuwbouw als bestaande bouw mee in het streven naar een groene en gezonde gemeente en bieden financiële ondersteuning.
- De gemeente gaat niet op eigen houtje aan het werk, maar samen met andere organisaties aan de slag. Denk aan woningcorporaties, bedrijven, energieleveranciers, verenigingen en dergelijke.
- We willen dat alle nog te bouwen woningen aardgasvrij en/of duurzaam energieleverend worden gebouwd.
- We willen de mogelijkheden voor Geldrop-Mierlo onderzoeken van betaalbare en duurzame warmtebronnen/energiebronnen. We willen met de inwoners collectieve warmte/ energievoorzieningen ontwikkelen, bijvoorbeeld met de collectieve inkoop van zonnepanelen. De gemeente heeft hierin een voortrekkersrol maar moet dit ook voor de lange termijn borgen. Bijvoorbeeld door actief beleid op bodemenergiesystemen.
- Vergroenen van de gemeente door het aanpakken van versteende gebieden in Geldrop-Mierlo. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van groen op de parkeerplaatsen bij de Albert Heijn op Genoenhuis en het ziekenhuis of het aanleggen van een verticale tuin op de bibliotheek. Maar er zijn ook mogelijkheden om subsidies te geven aan het vergroenen van tuinen en tegengaan van betegeling.
- We zien gezondheid als speerpunt bij de inrichting van onze straten en wijken. Dit moet meegenomen worden in de wijkontwikkelplannen. Het moet niet alleen gaan over vernieuwing, maar ook het verbeteren van wat er al is.
- Het gebruik van energiebesparende maatregelen bevorderen we. Bij aanbestedingen en bestemmingsplannen nemen we hier eisen over op. We ondersteunen bedrijven en inwoners bij de invoering van energiebesparende maatregelen. Dit is maatwerk en kan bestaan uit het leveren van kennis of wegnemen van beperkingen bij de invoering van de maatregelen en eventueel een financiële ondersteuning.
- We stimuleren lokale initiatieven bijvoorbeeld in de vorm van kleinschalige coöperatieve of gemeentelijke energiebedrijven voor decentrale duurzame energieopwekking.
- Openbare ruimte beheren we op een natuurlijk ecologisch wijze; door bermbeheer, variatie in beplanting van perkjes en groenstroken en een gematigd kapbeleid. Bescherming van de biodiversiteit is hierbij belangrijk.
- Onze jeugd heeft de toekomst. Wij betrekken kinderen dan ook al vanaf de basisschool bij het milieu en maken ze bewust van de natuur om hen heen. Bijvoorbeeld door het actief stimuleren van milieu-educatie voor kinderen en het aanleggen van schooltuintjes. Dit kan in samenwerking met organisaties als het IVN in Geldrop en Mierlo.
Hier vind je ons verkiezingsprogramma ‘Durven en Doen’!!
Wij vinden dat de gemeente het goede voorbeeld hoort te geven. Dus alles waartoe zij de burgers stimuleert, dient zij allereerst zichzelf ook eigen te hebben gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Goede isolatie en efficiënte installaties om verbruik terug te dringen en zet zelf in op de vergroening van de gemeentelijke gebouwen (bijvoorbeeld door eindelijk zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen te realiseren en waar mogelijk geothermie in te zetten) en de openbare ruimte.
- Ontwikkelen van instrumenten om particuliere woningeigenaren te faciliteren bij het verduurzamen van hun woning, zoals een energieloket of groenloket met tips en uitleg over groene daken en natuurvriendelijke tuinen. We gaan hierover in gesprek met woningbouwverenigingen.
- Maximaliseer de lokale duurzame opwekking van energie door gebieden aan te wijzen voor de opwekking van duurzame energie (bijvoorbeeld voor een zonnepark).
- Faciliteer voldoende ruimte voor (publieke) laadpunten voor elektrisch vervoer en neem maatregelen voor vergroening van het verkeer in onze gemeente.
- De afvalstoffen uit onze gemeente laten we zo milieuvriendelijk mogelijk verwerken. Indien de plannen van de nieuwe Renescience fabriek doorgaan en deze voor een betere afvalverwerking zorgen, willen we daar graag gebruik van maken. We gaan echter geen gemeenschapsgeld inzetten om de fabriek te bouwen. Dit is de verantwoordelijkheid en het risico voor het particuliere bedrijf dat deze afvalverwerkingsfabriek wil bouwen, en geen verantwoordelijkheid voor onze gemeente. We spelen geen roulette met de belastingscenten van de inwoners.