De kracht van de Vrijheid
Ik heb deze blog geschreven in mijn hoofd. Ik schreef hem toen ik aan het hardlopen was. Het klinkt misschien vreemd, maar het kan wel. Hardlopen is namelijk magisch. Zodra je een tijdje aan het rennen bent, lijkt het wel alsof je zweeft. Je voeten raken de grond niet meer en je bent los van de wereld. Je vergeet je dagelijkse beslommeringen. Hardlopen is vrijheid voor mij.
De internationaal beroemde schrijver Haruki Murakami beschreef het zo; “the thoughts that occur to me while I am running are like clouds in the sky. They come and they go while the sky remains the same. The clouds are mere guests in the sky that pass away and vanish, leaving behind the sky.” Erg beeldend, maar tegelijkertijd ongrijpbaar. Zo is het ook. Fysiek voel ik mijn adem rustig gaan en rillingen over mijn huid. Maar wat de vrijheid bij hardlopen echt met me doet is niet met woorden te beschrijven.
Vrijheid is iets bijzonders. Het is lang niet iedereen in de wereld gegeven om te denken en doen wat je wil, om te gaan wonen waar je wil. Wij hebben onze vrijheid te danken aan mannen en vrouwen overal uit de wereld, van Canada tot Australië, van Polen tot Marokko. Deze mensen geloofden vurig in vrijheid en bestreden onderdrukking en zucht naar uniformiteit. Velen van hen gaven hun leven, opdat wij nu vrij zijn.
In de huidige wereld lijken tegenstellingen steeds meer benadrukt worden. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting worden hele groepen mensen in hokjes geplaatst met een duidelijke sticker: goed, slecht, lui, ijverig, gewelddadig, crimineel, smerig, egoïstisch, enzovoorts. Als dat soort boodschappen als mantra’s wordt herhaald, wordt onze mening daardoor beïnvloed. Maar de wereld is niet zwart-wit. De kracht van de vrijheid is juist dat je zelf denkt en op onderzoek uitgaat. Leer mensen kennen door er mee om te gaan. Frank Boeijen zong “Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart”. Dat vat het wat mij betreft goed samen.
De kracht van vrijheid zit juist ook in diversiteit. Accepteren dat er verschillen zijn van uiterlijk, geloof, levensstijl en mening. We moeten niet allemaal hetzelfde willen zijn, het leven is juist rijker doordat we allemaal anders zijn. Geef elkaar de ruimte en dus vrijheid. Dat vraagt wel respect voor elkaar en de wil om met elkaar te praten. Probeer dit maar eens, het is verrassend leuk en leerzaam om nieuwe mensen met een andere achtergrond te leren kennen.
In Nederland zijn we nu bijna 70 jaar gewend om te leven in vrijheid. Dat vieren we de komende week in Geldrop en Mierlo. Zeventig jaar is een lange tijd, en we zijn ondertussen aan vrijheid gewend geraakt. Maar we moeten ons goed beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Je moet moeite doen voor echte vrijheid. Zelf denken, zelf met mensen in gesprek gaan en niet zomaar achter mensen aanlopen die roepen dat zij de waarheid in pacht hebben en “zeggen wat iedereen denkt.” Als je volgzaam en passief met vrijheid omgaat, maak je daarmee je eigen vrijheid (en die van anderen) kapot.
Blijf dus zelf denken! Vrijheid is iets onbeschrijfelijks, magisch en kwetsbaar. Vrijheid maakt ons gelukkig en rijk van geest. Vergeet dat niet en vier de vrijheid! Ik ga dat doen door op zondag 14 september de Ten Miles van de Liberty-loop in Geldrop-Mierlo te rennen. Ruim 16km het pure gevoel van vrijheid in mijn hoofd, los van de grond. Wat doe jij om komende week de vrijheid te vieren?
Richard van de Burgt, fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo