Veel meer lef nodig in het bestuur van Geldrop-Mierlo

Door Richard van de Burgt op 28 januari 2018

Geldrop-Mierlo is de vierde gemeente, maar regionaal zetten we amper een stempel. De meerderheid van de raad komt niet verder dan het laten bouwen van een compleet nieuwe vergaderruimte bovenop het gemeentehuis, voor de gemeenteraad en ‘grote bijeenkomsten van de regio’. Daarmee wordt je geen regionale koploper; het is verspilling. Alleen PvdA, CDA en VVD stemden trouwens tegen.

Om onze gemeente vooruit te helpen, is het nodig om écht daadkracht te tonen. Op dit moment ontbreekt visie en lef op drie plekken.

Ten eerste heeft het gemeentebestuur een afwachtende houding in de regio. Toen de zelfstandigheid van samenwerkingspartner Nuenen ter discussie kwam heeft onze gemeente ervoor gekozen om aan de zijlijn af te wachten. Als PvdA hebben we gewaarschuwd voor de gevolgen van deze houding. Er werd niet geluisterd. Nu wordt Nuenen definitief samengevoegd met Eindhoven. Pas nu gaan we kijken wat de gevolgen zijn voor onze gemeente. Dit gaat flink wat geld kosten.

Daarnaast zijn de voorstellen en acties van de wethouders geen voorbeeld van daadkracht. Visie ontbreekt. Zo wordt er gezegd dat duurzaamheid heel belangrijk is. Concrete acties komen niet verder dan begeleiding voor inwoners die zonnepanelen willen kopen. Ondertussen zakt Geldrop-Mierlo van rapportcijfer 4,5 naar 4,2 op de Nederlandse duurzaamheidsindex.

De gemeenteraad is de derde plek waar lef ontbreekt. Er worden geen knopen doorgehakt en het ontbreekt aan energie om onze wijken mooier en beter te maken. Kijk naar het zwembad; de raad blijft geld uitgeven aan Laco, zonder te weten waar het naartoe gaat. De kleuterscholen werden aan het lijntje gehouden. En de raad wilde een sociaal experiment, dat vervolgens werd weggestemd.

Het is duidelijk dat er veel meer lef nodig is. Daadkrachtig bestuur, noemt de provincie dat. Gemeenten die het niet hebben, bepalen hun eigen toekomst niet. Daarom wordt Nuenen binnenkort opgedoekt. Nadat de financiële wanorde daar was opgelost kwam aan het licht dat het bestuur niet daadkrachtig genoeg was.

Tijd voor een ommezwaai. Dat kan bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Verkiezingsprogramma’s staan vol ideeën. Interessant bij het maken van uw keuze. Maar kijk bij het bepalen van uw stem ook naar wat partijen en hun wethouders de afgelopen vier jaar hebben bereikt. Kies niet voor achteroverleunende raadsleden. Kies voor daadkracht, dat is goed voor gemeente en inwoners.

De PvdA staat voor ‘durven en doen’.

 

Richard van de Burgt, Fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo

 

 

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander en woon al een flink aantal jaren in Geldrop-Mierlo, samen met mijn vriend Ronald en onze zwarte labrador Kuzco. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider van beroep. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, daarvoor was

Meer over Richard van de Burgt