De PvdA wil dat de gemeente Geldrop-Mierlo bewoners actief betrekt bij de A67 plannen

Door Bart Oortwijn op 31 maart 2019

Op de A67 ter hoogte van Geldrop staan vaak files en er gebeuren regelmatig. Het is duidelijk dat daaraan iets moet gebeuren. De PvdA Geldrop-Mierlo vindt het belangrijk dat de problemen worden aangepakt. Hoewel de rijkswegen een verantwoordelijkheid zijn van de minister vinden wij dat de gemeente Geldrop-Mierlo hierin ook een actieve rol moet hebben. Het college van Burgemeester en Wethouders van onze gemeente moet aandacht vragen voor onze lokale uitdagingen en zorgen voor een goede informatie voor inwoners, verenigingen en bedrijven die te maken krijgen met de gevolgen van de voorgenomen wijzigingen van de A67. Wij vinden dat de gemeente deze betrokkenen actief moet ondersteunen en de lokale belangen bij het ministerie onder de aandacht moet blijven brengen.

Het ministerie heeft onderzocht welke mogelijke oplossingen er zijn voor een veilige A67 met betere doorstroming. Het onderzoek heeft geleid tot 3 mogelijke bundels van maatregelen. Hieruit is 1 voorkeursalternatief gekozen. Op 28 augustus 2018 en op 12 maart 2019 is in het NH Hotel Geldrop door Rijkswaterstaat (RWS) een toelichting gegeven op de verschillende alternatieven voor de verbreding van de A67 tussen Leenderheide – Zaarderheiken en zijn de mogelijkheden voor inspraak toegelicht. PvdA Geldrop-Mierlo was hierbij aanwezig. Wij hebben aandacht gevraagd voor het informeren en begeleiden van inwoners, bedrijven en verenigingen die de gevolgen van de verbreding van de A67 gaan ondervinden. RWS heeft ons verteld dat zij deze betrokkenen hebben geïnformeerd over het traject. De gemeente Geldrop-Mierlo moet de betrokkenen verder informeren.

Op initiatief van Bart Oortwijn van PvdA Geldrop-Mierlo hebben CDA en DGG samen met PvdA Geldrop-Mierlo vragen gesteld aan het college om zo aandacht te vragen en duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van de plannen voor de verbreding van de A67. Het college heeft in de commissievergadering toegezegd aandacht te gaan geven aan het informeren van de bewoners.  De PvdA blijft dit volgen.

 Naar aanleiding van onze vragen heeft de gemeente Geldrop-Mierlo verder aangegeven dat zij: “ Bij de verdere uitwerking van het voorkeursalternatief er voor pleit om het tracé van de A67 minder ver in noordelijke richting op te schuiven zodat de impact op de aanliggende woon- en uitloopgebieden minder groot wordt. In de commissievergadering van 25 maart jl. heeft het college een zienswijze voorgelegd waarin dit voorstel naar de minister is toegelicht.

PvdA Geldrop-Mierlo kan zich vinden in de door het college aangegeven voorkeur aangezien het vanwege het aanwezige beschermde natuurgebied niet mogelijk is ook naar het zuiden uit te breiden en de lasten met Heeze – Leende te delen. Bart Oortwijn verteld: “ Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren aan de A67 maar wij vinden dat de gemeente daarbij een actieve rol moet pakken in de communicatie en begeleiding van inwoners, verenigingen en bedrijven. Wij willen dat het college zich inspant om te zorgen dat de gevolgen voor de inwoners van omliggende wijken zo beperkt mogelijk te houden. In de toelichting van de zienswijze naar de minister heeft het college aangegeven dat zij bereid is te investeren om verdergaande geluidsmaatregelen te nemen. Wij steunen dit.

PvdA vraag ook aandacht  voor de natuur. Het voorgestelde alternatief kan grote gevolgen hebben voor het Dommeldal. Wij zijn blij dat het college dit ook ziet en hier aandacht voor heeft. Als PvdA Geldrop-Mierlo zullen we dit goed volgen en aandacht blijven vragen. We snappen dat er nu nog weinig bekend is over de uitwerking en dus ook nog niet heel veel gezegd kan worden over de gevolgen. Dit wil niet zeggen dat je als gemeente niets kan doen. Wij gaan er vanuit dat dit nu voor de gemeente ook duidelijk is en ze actiever zal worden. We vinden dat de gemeente hiermee niet moet wachten tot momenten waarop informatie wordt gedeeld of inspraak mogelijk is maar nu al moet beginnen.

 

Wanneer u meer informatie wil over de verbreding van de A67 kunt u dit vinden op de website van Rijkswaterstaat: https://mirta67leenderheidezaarderheiken.nl/default.aspx

 

Bart Oortwijn

Bart Oortwijn

Mijn naam is Bart Oortwijn. Ik ben 50 jaar en getrouwd met Franca. Vanaf mijn jeugd woon ik met veel plezier in Geldrop-Mierlo. Ik heb milieukunde gestudeerd en werk als zelfstandig adviseur voor overheden en bedrijven op het gebied van omgevingsrecht. Ik sport bij basketbalvereniging EBCG in Geldrop-Mierlo. De PvdA is een partij die gaat

Meer over Bart Oortwijn