Ons verzet tegen distributiecentra bij Nuenen

Door Richard van de Burgt op 8 oktober 2021

In de gemeenteraad noemde ik het een onzalig plan. Het idee om drie enorme distributiecentra te gaan bouwen op industrieterrein Eeneind-West tussen Nuenen en Geldrop. Deze locatie is daar niet voor geschikt, dat is meer dan duidelijk. De lokale PvdA Geldrop-Mierlo is fel tegen. Ik heb dan ook gelijk de telefoon gepakt en met mijn collega van de PvdA in Nuenen gesproken, Jan Wesenbeek.

Wat bleek? Ook de PvdA Nuenen is tegenstander van de plannen. We sloegen de handen ineen. Onze inzet; regionale samenwerking om dit slechte plan af te wenden. Na een duidelijk, unaniem signaal binnen de Raad van Geldrop-Mierlo, kwam nu ook de gehele raad in Nuenen met een motie om de wethouder te bewegen tot actie. De bestuurder werd opgeroepen om onmiddellijk in regioverband het probleem te bespreken om tot een oplossing te komen.

“De zorgen van onze inwoners zijn terecht”

Ondertussen zijn ook de inwoners van onze gemeente in actie gekomen. Een flinke groep mensen protesteerde deze week in Geldrop tegen de komst van de distributiecentra en de gemeente werd overspoeld met mailtjes van bezorgde mensen. Ik sprak ze tijdens het protest. Hun zorgen zijn terecht; mogelijke verkeersinfarcten die ambulances en urgent zorgpersoneel vertragen, gevaarlijke situaties voor kinderen, vervuiling en overlast.

“Enorm voordeel als lokale PvdA: we kunnen makkelijk contact leggen met collega’s overal in het land”

Gesterkt door dit krachtige signaal heb ik de PvdA fractie in Eindhoven benaderd én de PvdA’ers in Provinciale Staten. Dat is een voordeel van de PvdA Geldrop-Mierlo als een lokale partij, met mensen uit Geldrop en Mierlo. We kunnen makkelijk contact leggen met collega’s overal in het land.

Die contacten hebben geholpen; in Eindhoven worden de plannen volgende week in de gemeenteraad besproken en de PvdA Brabant fractie heeft vragen gesteld aan het bestuur van de provincie, om te zien wat de provincie kan doen. Mooi om te zien hoe we zo gezamenlijk optrekken.

“Oproep aan andere partijen: de tijd tikt, dus laten we er samen de schouders onder zetten in de regio”

Het is de vraag of alle actie ook echt gaat helpen. De aanvraag voor de distributiecentra loopt en eigenlijk ligt niets een vergunning in de weg, omdat alles binnen de regels past. Maar ik geloof in het gezegde ‘waar een wil is, is een weg’. Dan moeten we wel druk blijven zetten. De protesten van inwoners helpen daarbij en ook ik draag mijn steentje bij. Deze week heb ik in de Raad ook andere partijen aangespoord om de druk op te bouwen. Ik was namelijk verbaasd te horen dat DGG pas volgende week voor het eerst praat met hun Nuenense broeders, de partij W70. De tijd tikt, dus laten we er samen de schouders onder zetten in de regio én met de provincie om tot een oplossing te komen.

We houden dit scherp in de gaten!

Groeten, Richard van de Burgt.

Fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, team Durven en Doen

 

Link naar interview van het NRC met Nuenens raadslid Koenen en mijzelf:

Niemand in Nuenen en Geldrop-Mierlo wil zo’n enorm distributiecentrum. Maar is het nog tegen te houden?

Hieronder; de vragen van PvdA Brabant aan het provincie bestuur

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander. Geldrop-Mierlo is nu al ruim 16 jaar mijn thuis. Ik woon er samen mijn vriend Ronald en onze labradorpuppy Lima. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider in de Brainport Eindhoven regio van beroep. Ik draaide ongeveer

Meer over Richard van de Burgt