Door Richard van de Burgt op 26 november 2016

Hoe gaat Geldrop-Mierlo om met een Nuenexit?

Regeren is vooruit zien, dat geldt in Geldrop-Mierlo nu nog sterker dan ooit ervoor. Afgelopen week was ik bij de gemeenteraadsvergadering van Nuenen. Daar stond een onderwerp op de agenda wat van groot belang is voor onze gemeente. De raad besprak de toekomst van Nuenen.

Eigenlijk was het vrij duidelijk. Een overduidelijke meerderheid van de raad van Nuenen wil een fusie. Er ligt een rapport waarin wordt aangeraden om te fuseren met Son en Breugel. Maar daar lijkt die gemeente niet op te zitten wachten. Daarmee lijkt het voor de hand te liggen dat Nuenen mogelijk bij Eindhoven gaat komen.

Waarom is dit belangrijk voor Geldrop-Mierlo? Wij hebben tenslotte voor zelfstandigheid gekozen. Nou; dat klopt wel, maar omdat gemeentes steeds meer taken krijgen hebben we ook samenwerkingsverbanden. Één van de belangrijkste verbanden die wij kennen is de Dienst Dommelvallei. Met daarin Son en Breugel én Nuenen.

Bij een fusie met Eindhoven treedt Nuenen logischerwijs uit deze dienst. Een ware Nuenexit dus. De vraag is of de dienst dan nog voldoende sterkte en bestaansrecht heeft. Dat raakt dan rechtstreeks de kracht van Geldrop-Mierlo. Dan komt er nog bij dat we aan het begin staan van de omgevingswet. Daarbij krijgt de gemeente nog meer taken vanuit Den Haag. De zwaarte daarvan is zelfs veel groter dan die van de zorgtaken, die de gemeente al heeft gehad.

De PvdA Geldrop-Mierlo ziet dat het college van onze gemeente een enorme afwachtende houding heeft. We hebben daar al eerder geprobeerd beweging in te krijgen. Steeds krijgen we het antwoord; we willen een zelfstandige gemeente, dus we houden ons buiten de discussie over Nuenen. Maar regeren is vooruit zien en de wereld om ons heen is in beweging. Men lijkt over het hoofd te zien dat de zelfstandigheid van onze gemeente ook gebaseerd is op onze samenwerkingsverbanden. Daar lijkt het nu mis te gaan, bij een Nuenexit. Als we niet zorgen dat we meepraten over de toekomst van onze regio, dan bepaalt de regio straks de toekomst van Geldrop-Mierlo.

Als PvdA vinden we het belangrijk dat de juiste keuzes worden gemaakt voor onze inwoners. Dat we zelf bepalen waar onze toekomst ligt. Daarom stellen we maandag mondelinge vragen in de raadsvergadering. We willen weten hoe actief het bestuur van onze gemeente nu omgaat met deze situatie.

raadsvragen-pvda-gevolgen-ontwikkelingen-in-nuenen

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander en woon al een flink aantal jaren in Geldrop-Mierlo, samen met mijn vriend Ronald en onze zwarte labrador Kuzco. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider van beroep. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, daarvoor was

Meer over Richard van de Burgt