Door Richard van de Burgt op 17 november 2014

Leven op straat

Afgelopen week ben ik samen met wat collega’s van het CDA een avond op pad geweest met een groepje mensen dat dakloos is geweest. Als ervaringsdeskundigen komen ze nu via Stichting KDET in Eindhoven op voor mensen die dakloos raken. KDET is de Eindhovense klankbordgroep voor Dak- en thuislozen.

We zijn met een kleine groep door Eindhoven gelopen. Drie mensen van KDET hebben ons uitgelegd wat er allemaal geregeld is, en hoe de wereld eruit ziet voor mensen die dakloos raken. Het is een hele wereld op zichzelf; van plekken waar mensen slapen, drugs gebruiken, met elkaar een praatje maken en plekken waar men opvang en beperkt hulp kan krijgen. Opvallend is dat veel van die plekken zich bevinden op plaatsen waar je elke dag langs kan komen, zonder wat in de gaten te hebben. Zeg nou zelf; wist jij waar in Eindhoven waterpunten zijn om schoon water te drinken? Nou die zijn er dus gewoon in het centrum. Als daklozen weet je dat, je hebt drinkwater nodig. Anderen lopen er voorbij zonder dat ze deze punten opmerken.

De ervaringen van mensen die op straat belanden zijn natuurlijk erg heftig. Dit kan bijvoorbeeld komen door armoede, maar je kan ook daarbij denken aan jongeren met ouders die drugsverslaafd zijn. Vanuit het voorbeeld dat thuis wordt gegeven en de hele situatie raken ze zelf op het verkeerde pad. Zo ook voor meisjes die verliefd worden op een loverboy en zo verstrikt raken in een situatie waarin ze worden uitgebuit. Ik heb erg veel respect voor mensen die zich uit zo’n moeilijke situatie kunnen redden. Vaak moet men dat helemaal zelf doen, soms krijgt men hulp van vrienden en ouders.

Het was een indrukwekkende avond. Het besef dat een stad of dorp uit verschillende werelden bestaat kwam keihard binnen. Je merkt niet zo snel iets van mensen, die op straat leven. Maar ze zijn er wel degelijk. Het was voor mij erg bemoedigend om te zien hoe sterk mensen kunnen zijn, dat ze terugknokken om hun leven zo goed mogelijk op de rit te krijgen. Mensen willen niet passief aan de zijkant staan, maar willen laten zien dat ze ertoe doen. In iedereen zit goedheid en kracht, dat bleek ook weer uit de verhalen van deze mensen. Voor mij des te meer reden om vanuit de idealen van de PvdA ervoor te waken dat mensen allemaal een eerlijke kans krijgen in hun leven, ook bij tegenslag.

Hier vind je meer informatie over KDET: http://www.kdeteindhoven.nl/

 portret_richard

Richard van de Burgt

Richard van de Burgt

Mijn naam is Richard van de Burgt. Ik ben een geboren Brabander en woon al een flink aantal jaren in Geldrop-Mierlo, samen met mijn vriend Ronald en onze zwarte labrador Kuzco. Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit van Eindhoven en ben projectleider van beroep. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo, daarvoor was

Meer over Richard van de Burgt